R&V Blog

Divatdiéták I. rész

Tajti Mónika
Tajti Mónika
2022.01.19 13:00
Divatdiéták I. rész

Újév alkalmával sokan megfogadják, hogy egészségesebb életmódra váltanak, leadják a fölösleges kilókat, nagyobb hangsúlyt fektetnek a mozgásra. Jellemzően ilyenkor elszántak vagyunk, a cél pedig minél gyorsabban, minél többet fogyni, tartósan.

Dietetikusként sok esetben szembesülök azzal, hogy ebben az időszakban sokan úgynevezett divatdiéták követésével próbálják elérni céljaikat.

A rendkívül felkapott és reklámozott divatos fogyókúrák azonban általában szélsőségeken alapulnak, jellemzően rövid idő alatt nagymértékű fogyást ígérnek, többnyire tudományosan nem megalapozott módszerekkel. Főként egyoldalú étrend jellemzi őket. Többnyire valamilyen élelmiszert, élelmiszerösszetevőt zárnak ki az étrendből, míg másokat előtérbe helyeznek. Az ilyen egysíkú táplálkozási forma azonban mindössze átmeneti fogyást eredményezhet, sőt, hosszútávon a makro-és mikrotápanyagok hiányának kialakulásához vezethet akár maradandó egészségkárosodást is magával hordozva.

A divatdiéták következményeként jellemzően olyan problémák jelentkezhetnek, mint például rossz közérzet, hajhullás, emelkedett vérzsírszint vagy vércukorszint, sőt akár a cukorbetegséget megelőző állapot is kialakulhat egy rosszul összeállított étrend eredményeképp.

Az interneten rengeteg -sokszor egymással ellentétes- információt találhatunk különböző diétákról, melyek között háttérismeretek nélkül nagyon nehéz eligazodni. Mielőtt bármilyen diétát is elkezdünk, fontos, hogy felkeressünk egy dietetikus szakembert, aki egyénre szabott tanácsokkal tud segíteni a helyes, szervezet egészséges működését támogató és hosszú távon is tartható diéta kialakításában.

Fogyókúra helyett javasolt inkább életmódváltásra törekedni. A fogyókúra ugyanis nevéből adódóan egy kúra, mely meghatározott időtartamra szól, azonban mi történik, ha végét ér? Visszatérhet minden a régi kerékvágásba következmények nélkül? Sajnos nem, ez esetben ugyanis a leadott kilók könnyen visszatérnek, sőt, akár még a leadott kilóknál több is lerakódhat. Negatív energiamérleg esetén az alapanyagcserénk akár 10%-kal is lecsökkenhet. Ez az állapot azután is megmarad, miután visszatérünk a megszokott -fogyókúra előtti- étkezési szokásainkhoz, a korábban bevitt energiamennyiséghez. Ekkor szervezetünk raktározásba kezd, ami nem csak a leadott kilók visszatérését, de plusz kilók lerakódását is eredményezheti.

Ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk őrizni az elért testsúlyt és nem utolsó sorban egészségünket, teljes életmódváltás szükséges, mely elszántságot, kitartást és türelmet igényel. Az egészséges fogyás mértéke ugyanis heti 0,5-1 kg.  A többletsúly, amit le szeretnénk adni, valószínűleg évek, hónapok alatt jött fel, pár nem alatt nem fogunk tudni tőle megszabadulni, legalábbis tartósan biztosan nem.

A sorozat következő részeiben a leggyakoribb divatdiéták kerülnek ismertetésre.