Kézműves fürjtojásból készült száraztészták

50db Fürjtojásból, kézzel készült száraztészta. Miért válassza kiváló minőségű fürjtojásos tésztáinkat? Az egyik legjobb beltartalmi értékekkel bíró tészta még a hasonló fürjtojásos tésztáknál is jóval kevesebb benne a telítettzsír, ezáltal a jó zsír, a telítetlen van benne több. Illetve kevesebb cukor több energia és fehérje!

És mindez 2 év szavatossággal!

A fürjtojás a csirketojás apró alternatívája, manapság egy felkapott sütési és főzési alapanyaggá nőtte ki magát. A tojáshéj krémszínű és barna foltokkal tarkított, a tojás íze figyelemre méltóan hasonlít a csirketojáshoz.  A tojás az állatvilág számos fajának gyakori és fontos eledele régóta, az ember kezdetben csak gyűjtögette és összeszedte a vadmadarak tojásait, mint a legegyszerűbben elérhető állati eredetű, nagy tápértékű élelmet.

A fürjtojás súlya nagyjából 10 gramm és az alábbi, főbb összetevőkből áll: 54% fehérje, 33% sárgája és 10% héj. A tojás belső tartalma, fehérjéjének és sárgájának és egyéb összetevőinek aránya ugyanaz mindegy milyen szárnyastól származik, tehát belső összetétele nem függ a tojás súlyától, kisebb eltéréseket leszámítva. Ugyanazon egyed kisebb tojásainak viszonylag, bár nem számottevően, nagyobb a sárgája, így több benne a zsír, nagyobb a kalóriatartalma. De több benne a zsíroldékony A-, D- és E-vitamin, valamint a biológiailag rendkívül értékes, az anyagcserében fontos feladatokat ellátó foszfortartalmú zsírféleség, melyek közé tartozik a lecitin is.

A fürjtojás mivel kis méretű, így három-négy darab nagyjából egy csirketojás adagjának felel meg.

Egy fürjtojás az alábbi tápanyagokat tartalmazza: 14 kalória, 1 gramm fehérje, 0 gramm szénhidrát, 0 gramm rost, kolin: ajánlott napi mennyiség 4%-a,  riboflavin/B2/: ajánlott napi mennyiség 6%-a, folsav: ajánlott napi mennyiség 2%-a, pantoténsav/B5/: ajánlott napi mennyiség 3%-a, A-vitamin: ajánlott napi mennyiség 2%-a, B12-vitamin: ajánlott napi mennyiség 6%-a, vas: ajánlott napi mennyiség 2%-a, foszfor: ajánlott napi mennyiség 2%-a, és a szelén: ajánlott napi mennyiség 5%-a. Ezeken felül érdemes kiemelni, hogy a fürjtojás D-vitamint is tartalmaz, és egyre több vizsgálat állapította meg, hogy az alacsony D-vitamin szint összefügg számos betegséggel beleértve a csontritkulást, a daganatos megbetegedéseket, a szívbetegségeket, az autoimmun betegségeket, valamint hiánya mentális problémákhoz is köthető.

Egyetlen fürjtojás a napi B12-vitamin-, szelén-, riboflavin- és kolinszükséglet jelentős részét biztosítja. A szelén és a riboflavin fontos tápanyagok, amelyek segítenek a szervezetnek lebontani az elfogyasztott táplálékot, és energiává alakítani azt. A szelén emellett hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez is. A B12-vitamin és a vas a vörösvértestek képződésében betöltött szerepük révén elősegítik az idegrendszer egészséges működését és segítenek fenntartani az optimális energiaszintet. A kolin létfontosságú ahhoz, hogy a szervezet támogassa az acetilkolin, egy fajta neurotranszmitter előállítását, amely az idegrendszerből üzeneteket küld az izmoknak.

A fürjtojás magas antioxidáns tartalma segíthet a sejtkárosodás visszafordításában és az allergiás tünetek kezelésében is. Egy 77 fős, szénanáthában szenvedő résztvevőn végzett 7 napos vizsgálat szerint az olyan tünetek, mint a tüsszögés, az orrdugulás és az orrfolyás 1 órán belül javultak, miután fürjtojásból kivont antioxidáns készítményt és cink-kiegészítőt szedtek. Ráadásul egy egérvizsgálat szerint a fürjtojás sárgája enyhítette az eozinofil oesophagitist (a nyelőcső krónikus, antigénmediált gyulladása), amelyet ételallergia okoz.

A fürjtojás fogyasztását pozitívnak ítélték meg az időskori makuladegenerációval kapcsolatban is, amely a vakság vezető oka a fejlett országokban.

FIGYELEM! Amennyiben allergiás a csirketojásra, mindenképpen kérje kezelőorvosa javaslatát mielőtt fürjtojást fogyasztana.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/quail-eggs-benefits#nutrition

Dr. Légrády Péter Tojás – Táplálkozás - Egészség

Tovább
Tovább