R&V Blog

Kollagén kiegészítők: hasznos a szedésük, vagy csak egy újabb marketingfogás?

Juhász Diána
Juhász Diána
2022.08.30 08:00
Kollagén kiegészítők: hasznos a szedésük, vagy csak egy újabb marketingfogás?

A kollagén kiegészítők kétségkívül az elmúlt évek egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítői közé tartoznak, elsősorban a nők körében előszeretettel használt táplálékkiegészítő. Legyen szó por, kapszula vagy folyékony formáról, a gyártók mindent megtesznek azért, hogy elhitessék velünk a kollagén szuper erejét, a fiatalság megőrzésének kulcsaként beállítva. Nem véletlen, hogy már élelmiszerekben és üdítőkben is gyakran használják hozzáadott összetevőként, hiszen nagyban növeli a termékek eladhatóságát a kollagénnel összefüggésbe hozott rengeteg pozitív hatás.

De mi is pontosan a kollagén?

A kollagén egy fehérje, amely szervezetünkben természetesen is termelődik a különböző táplálékkal bevitt fehérjék lebontásából származó aminosavakból. Az emberi szervezet teljes fehérjetartalmának körülbelül 30%-át teszi ki, a különböző kötőszövetek – bőr, izület, porc – felépítésében van fontos szerepe.

29 különböző típusú kollagén létezik, de a leggyakoribb típusokat három csoportra szoktuk bontani:

  1. típusú kollagén: megtalálható a bőrben, az inakban, a szalagokban, a csontokban és fogakban
  2. típusú kollagén: megtalálható a porcokban és szem gélszerű szövetében
  3. típusú kollagén: megtalálható a bőrben, az izmokban és az erekben

Kollagénhez állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával is könnyen hozzájuthatunk fehér és vörös húsok, halak, csontleves, húsleves és zselatin fogyasztásával. Azonban az étrendi kollagén a szervezet számára nehezen emészthető és a felszívódása sem teljes, ezért a legtöbb étrend-kiegészítő hidrolizált kollagént tartalmaz, mely a felszívódás elősegítése érdekében már részben lebontott, a szervezet számára könnyebben emészthető formát jelent. Előállításuk leginkább állati melléktermékekből valósul meg, mint az állati bőrök, belek, halpikkely és egyéb, értékesítésre nem alkalmas állatrészek.

A kollagén fogyasztás azonban közel sem jelenti azt, hogy a szervezetben is kollagénné fog alakulni és aszerint is fog hasznosulni. Ennek mindösszesen az az oka, hogy a kollagén – ahogy az összes többi fehérje – a szervezetben aminosavakra bomlik és szívódik fel, mellyel része lesz a szervezet aminosavkészletének. Az emberi szervezet azonban rendkívül kifinomult és nem végez felesleges munkát, így az aminosavkészletéből gazdálkodva olyan fehérjéket hoz létre, amire éppen szüksége van és ez nem feltétlen mindig kollagén lesz. Ez olyan formában is igaz, hogy a szervezet kollagénfogyasztás nélkül is tud kollagént előállítani. Ezért a legfontosabb cél mindenképpen az, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyasszunk, valamennyi esszenciális aminosavat beépítve az étrendünkbe, mivel ezeket az aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani. 

A kollagén pozitív hatásait legtöbbet a szépségiparban hangoztatják, ugyanis kétségkívül bőrünk egyik létfontosságú összetevője, száraz tömegének 75%-át ez alkotja. Az I-es típusú kollagén nélkülözhetetlen a bőr rugalmasságához és a kor előrehaladtával a bőr kollagénvesztése egyértelműen fokozódik, mely folyamat fokozott ráncosodáshoz vezet. Pár tanulmány már bizonyította, hogy a különböző kollagén-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a bőr egészségére, csökkenhetik a ráncok megjelenését, növelhetik a bőr hidratáltsági állapotát és rugalmasságát. Azonban ezek az eredmények még mindig gyengébb alapokon állnak az egyéb életmódbeli tényezőkhöz képest, mint a dohányzásmentes életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fényvédőhasználat