- A laktóz intolerancia kezelése:
Az első feladat a tejcukor, ill. a tej és a tejtartalmú ételek kihagyása - a laktáz hiány súlyosságától függően részben, vagy teljesen - az étrendből.
Helyettük laktózmentes vagy laktózban szegény tejtermékek fogyasztása javasolt.
Csecsemő és kisgyermekkorban laktózmentes gyógytápszer adásával javíthatunk a pici állapotán.
A laktáz tablettát alkalmazhatjuk azokban az esetekben, amikor az elfogyasztott étel, élelmiszer biztosan tartalmaz laktózt, ám ajánlott azokban az esetekben is bevenni a laktáz tablettát, amikor bizonytalanok vagyunk etéren.
Tej és tejtermékek, mint fő laktóz források
Tejcukor-érzékenységben a tej nem (a kecske és a juhtej sem) fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a laktózmentes tejek, illetve a növényi tejek is megfelelő alternatívák lehetnek. Valamint gyerekek esetében a tejcukormentes tápszerek.
A savanyított tejtermékekben (pl. kefir) mindig van kevés (2-3 %) tejcukor, ám a legtöbben ezt jól tolerálják. Éppen ezért kis mennyiségben felhasználható az ételek ízesítésére.
Tejföl helyett, használható a laktózmentes tejföl.
A túró nagyon gyakran okoz panaszt, ezért ebből is a laktózmentes javasolt.
A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók (pl.ementáli, pannónia, cheddar, parmezán, trappista, eidami, óvári, köményes, mozzarella).
Fontos az önmegfigyelés, mert mindenkinél egyéni az a laktóz mennyiség, amit tolerálni képes!