R&V Blog

Laktóz érzékenység II. rész

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.01.23 10:00
Laktóz érzékenység II. rész
  1. A laktóz intolerancia kezelése:

Az első feladat a tejcukor, ill. a tej és a tejtartalmú ételek kihagyása - a laktáz hiány súlyosságától függően részben, vagy teljesen - az étrendből.

Helyettük laktózmentes vagy laktózban szegény tejtermékek fogyasztása javasolt.

Csecsemő és kisgyermekkorban laktózmentes gyógytápszer adásával javíthatunk a pici állapotán.

 A laktáz tablettát alkalmazhatjuk azokban az esetekben, amikor az elfogyasztott étel, élelmiszer biztosan tartalmaz laktózt, ám ajánlott azokban az esetekben is bevenni a laktáz tablettát, amikor bizonytalanok vagyunk etéren.

Tej és tejtermékek, mint fő laktóz források

Tejcukor-érzékenységben a tej nem (a kecske és a juhtej sem) fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a laktózmentes tejek, illetve a növényi tejek is megfelelő alternatívák lehetnek. Valamint gyerekek esetében a tejcukormentes tápszerek.

A savanyított tejtermékekben (pl. kefir) mindig van kevés (2-3 %) tejcukor, ám a legtöbben ezt jól tolerálják. Éppen ezért kis mennyiségben felhasználható az ételek ízesítésére.
Tejföl helyett, használható a laktózmentes tejföl.

A túró nagyon gyakran okoz panaszt, ezért ebből is a laktózmentes javasolt.

A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók (pl.ementáli, pannónia, cheddar, parmezán, trappista, eidami, óvári, köményes, mozzarella).

Fontos az önmegfigyelés, mert mindenkinél egyéni az a laktóz mennyiség, amit tolerálni képes!