R&V Blog

A változás fejben dől el!?

Borzai László
Borzai László
2021.11.24 16:00
A változás fejben dől el!?

 

Biztosan ti is voltatok már úgy, hogy elhatároztátok, hogy mondjuk lefogytok, vagy  nyelvet tanultok,  vagy gondoltok egyet és diétáztok,  esetleg hasonló nagy fogadalmakat tettetek, de nem sikerült véghezvinni.  Miért van az, hogy van, akinek sikerül és a másiknak pedig nem? Mit csinál másképp? Ügyesebb, jobb, kitartóbb, szerencsésebb? Nyilván ez egyéni lehet, de van egy jó hírem, mindenkinek sikerülhet az életben szinte bármi, amit szeretne elérni és ehhez van pár szempont, amit érdemes szemügyre venni.

Na, nézzük, mik lehetnek ezek! Érdemes az életünkben már megvalósult sikereket egy kicsit megvizsgálni és pontokba szedni, mert akkor kaphatunk egy receptet, mi az, ami működik az életünkben és mi az, ami nem. Bármilyen kis dolog, amit eddig elértünk, minta lehet számunkra. Gondolkodjunk kicsiben és alkalmazzuk a nagy dolgokra, mert ez egy modell lehet számunkra a jövőben. Vegyünk egy egyszerű példát. Mondjuk szerettem volna gyermekként egy kiskutyát. A szüleim nem adtak rá pénzt, de én nagyon akartam. De miért is szerettem volna nagyon? Mert szeretem az állatokat, mert a kedvenc kutyafajtám a vizsla. Mert szeretek a természetben járni és a vizsla egy vadászkutya. Mert a szomszédnak is vizslája van és olyan boldognak látszik, amikor sétáltatja. Mert olyan jól mutatnak együtt, lehet, hogy én is olyan jól fogok kinézni? laughing Mert a kutyával könnyebb ismerkedni. Mert akkor sokszor tudok friss levegőn lenni. Mert a kutya rengeteg szeretet ad. Sok-sok dolgot fel lehet sorolni, hogy miért akartam kutyát. Sokat álmodoztam róla, elképzeltem, ahogy sétáltatom, játszom vele, ahogy a barátaim csodálják, stb. Ezért én pénzt gyűjtöttem, dolgoztam és én vettem meg magamnak! De mi az, ami hajtott engem??  Hát az a rengeteg gondolat és vágy, amit elképzeltem, hogy milyen lesz az, amikor nekem kutyám lesz. Másképpen fogalmazva céljaim voltak, amik motiváltak engem és ezért még dolgozni is hajlandó voltam szünidőben. Ha ezt a modellt alkalmazzuk, nézzük meg, hogy miért érdemes nekünk egészséges módon táplálkoznunk, miért érdemes életmódot váltanunk? Jobb lesz az emésztésünk. Jobban alszunk. Több energiánk lesz. Elkezd átalakulni a testünk és csinosabbak leszünk. Többen megdicsérnek. Újra felvehetem a régi kedvenc zakómat. Ismét járhatok focizni, mert nem fáj a térdem. Nem kell vérnyomáscsökkentőt szednem. Az unokámmal szívesebben kimegyek a strandra, mert jól nézek ki. ( Még nincs unokám…tudtommal. laughing ) Naphosszat lehetne felsorolni az érveket, hogy miért érdemes? Az a lényeg, hogy írd le az összes olyan szempontot, amiért a kitűzött cél NEKED fontos lehet. Minél több, annál jobb! Minél több az érv, annál elszántabb leszel abban, hogy véghez vidd az általad kitűzött célt. A hosszútávú előnyök pedig még jobban megerősíthetnek ebben.

  Szánj időt arra, hogy összeírd magadnak a „miért lesz nekem jó” listát. Ezek a kis apró célok, tervek, vágyak sokszor fognak a csüggedt és nehéz pillanataidban átsegíteni azokon a pontokon, amikor már feladnád. Mert változni nem könnyű, de megéri! De, hogy milyenek az igazán motiváló célok, arról majd a következő bejegyzésekben fogok szót ejteni részletesebben! Célokra, motivációra, változásra fel, hajrá!