1. Vizitorma (Nasturtium officinale)
A vizitorma a káposztafélék családjához tartozik, borsos, a rukkolához hasonló íze van. Az egyik legtápanyaggazdagabb élelmiszer. 60%-ban csökkenti a hisztamin kiáramlását a masztocita sejtekből.
2. Borsó csíra (Pisum Sativum)
A borsó csírában magas a DAO enzim mennyisége a sziklevél fázisban. A fabacea család tagjaiban mindben van DAO enzim, de a legnagyobb mennyiségben a borsóban (pisum sativum), a lencsében (lens culinaris), és a csicseriborsó (cicer arietinum) magjában van.
3. Hagymafélék (Allium Cepa)
Az egyszerű hagyma beleértve az újhagymát is meglehetősen tápanyaggazdag és fontos prebiotikumként is szolgál. A hisztamin kibocsátást megakadályozzák, a masztocita sejteket stabilizálják és csökkentik az sejtközötti hisztamin szintet a vérplazmában.
Ugyanúgy mint a hagymafélék, a fokhagyma is tápanyagokban gazdag, antioxidáns tartalmú és prebiotikus élelmiszer. Ugyancsak megállítja a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből.
FŰSZERNÖVÉNYEK/GYÓGYNÖVÉNYEK
5. Moringa (Moringa Oleifera)
A moringa egy mostanság felkapott szuper élelmiszer. Annyira tápanyagdús, hogy az alultápláltság kezelése használják. Egy kutatásban a moringa 72%-ban csökkentette a hisztamin kiáramlását, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek hatásával vetekszik!
6. Szent Bazsalikom (Ocimum Tenuiflorum)
A szent bazsalikom a bazsalikomok családjába tartozik. Mentás íze van, picit virágos egy természetes édességgel fűszerezve. Adaptogén növény anti-anafilaktikus, antihisztamin, és masztocita stabilizáló hatással. Tea formájában, frissen vagy étrend kiegészítőkben található.
7. Kakukkfű (Thymus Vulgaris)
Tápanyagokban gazdag fűszernövény. Magas C-vitamin tartalommal, flavonoidokkal és masztocita sejt stabilizáló tulajdonsággal. Anti-mikróbás is egyben!
A tárkonynak kellemes ánizsos íze van. Az egyik legmagasabb antihisztamin tartalmú növény. A masztocita sejteket stabilizálja.
9. Kamilla (Matricaria Recutita)
A kamillát főleg tea formájában fogyasztjuk. A friss virágok elérhetőek, vagy akár szárított formában is előfordulnak. Dózis-függőként viselkedett a kamilla, azaz egy bizonyos dózisban megakadályozta a hisztamin kiáramlást.
10. Csalán (Urtica Dioica)
A csalánt főleg teaként fogyasztjuk. Erősen antihisztamin tulajdonságokkal bír ( a H1 receptor oldalon) és masztocita sejt stabilizátor.
11. Borsmenta (Mentha ×Piperita)
A borsmenta flavonoidjai masztocita sejt stabilizáló hatással bírnak. Hatásosnak bizonyult az allergiás rhinitis kezelésében, és H2 antagonistaként használják.
12. Nigella Mag (Black Cumin) és olaj
Másnéven: fekete kömény, fekete hagymamag, vagy kerti katicavirág. Picit kesernyés íze van, hasonló az oregánóhoz. Antihisztamin tulajdonságai vannak, antioxidáns, a gyomor mucosa szövetét is védi. Mag vagy olaj formájában fogyasztják.
GYÖKÉR FAJTÁK
13. Galangal (Alpinia Galanga)
A galangalt más néven thai gyömbérnek is ismerik. Főleg az ázsiai boltokban szerezhető be.Gyömbéres, citromfűszerű, kissé virágos íze van. Erősen masztocita stabilizáló hatással bír és az anafilaxiás shockot is megakadályozza.
A gyömbér egy fajta gyökérnövény, és az allergiás tüneteket segít legyőzni. Főleg H2 inhibitorként működik, de egy 2009-es tanulmányban masztocita stabilizátorként is kutatták.
15. Lótuszgyökér (Nelumbo Nucifera)
A lótuszgyökér a legtöbb ázsiai boltban elérhető. Immunmoduláns hatása van és masztocita stabilizátorként is hat, és akár 70%-ban is megakadályozza a hisztamin felszabadulását.
A kurkuma adja a curry színét, és magában egy kissé savanykás, majdnem cheddar sajtra emlékeztető íze van. Frissen elérhető, vagy por formájában is. Erősen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. A masztocita sejteket is stabilizálja.
GYÜMÖLCSÖK
17. Gránátalma (Punica Granatum)
Édeskés de mégis savanyú íze van, gyakran használják savanykás és édes ételekhez is. Polifenolokat tartalmaz, mint a tanninok és anthocianinok és magas antioxidáns tartalmuk is van – több mint a zöldteának. Masztocita stabilizátorok.
18. Alma (Malus Domestica)
A tápanyagok az alma héjában találhatóak. Az almában nem a tápanyagok sokasága jellemző hanem a flavonoidok és polifenolok jelenléte. A masztocita sejtekből kiáramló hisztamin mennyiségét megakadályozzák.
19. Kapribogyó (Capparis Spinosa)
A kapribogyónak borsos íze van. Az egyik legjobb quercetin forrás. Antimikróbás, anti-oxidatív, gyulladáscsökkentő és antivirális tulajdonságai vannak. Továbbá antihisztamin képessége is van.
Kutatásokban úgy találták, hogy a sóban érlelt élelmiszereknek anti-hisztamin tulajdonságai vannak, az ecettel készült élelmiszerek nem jók hisztamin intolerancia esetén.
20. Mangosztán (Garcinia Mangostana)
A mangosztán egy kisebb alma méretű trópusi gyümölcs. A húsa krémes fehér részekből áll, édes íze van, a szájban oldódik. A gyulladásjelző C-reaktív proteint csökkentik és antihisztamin is, és a masztocita sejtek stabilizálásért is felelős.
21. Barack (Prunus Persica)
A barack egy nyári gyümölcs, édes és nedvdús. A masztocita sejtekhez kapcsolódó allergiás gyulladást csökkentik.
22. Fekete rizskorpa
A fekete rizsnek sok egészségre gyakorolt hatása van. Ha beépítjük 10%-ban az étrendbe a fekete rizst akkor csökken a gyulladás és 32%-ban megakadályozta a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből. A barnarizsnek nem volt ilyen hatása.
23. Mungó babcsíra
Egy mostani kutatásban úgy találták, hogy a 48 órát csírázott mungóbab a masztocita sejtek degranulációját megakadályozta, és a kiáramló hisztamin mennyiségét csökkentette a magas flavonoid tartalmánk köszönhetően.