R&V Blog

A legjobb antihisztamin élelmiszerek és fűszerek

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2022.06.06 16:46
A legjobb antihisztamin élelmiszerek és fűszerek

1. Vizitorma (Nasturtium officinale)

 

A vizitorma a káposztafélék családjához tartozik, borsos, a rukkolához hasonló íze van. Az egyik legtápanyaggazdagabb élelmiszer. 60%-ban csökkenti a hisztamin kiáramlását a masztocita sejtekből.

2. Borsó csíra (Pisum Sativum)

A borsó csírában magas a DAO enzim mennyisége a sziklevél fázisban. A fabacea család tagjaiban mindben van DAO enzim, de a legnagyobb mennyiségben a borsóban (pisum sativum), a lencsében (lens culinaris), és a csicseriborsó (cicer arietinum) magjában van.

3. Hagymafélék (Allium Cepa)

Az egyszerű hagyma beleértve az újhagymát is meglehetősen tápanyaggazdag és fontos prebiotikumként is szolgál. A hisztamin kibocsátást megakadályozzák, a masztocita sejteket stabilizálják és csökkentik az sejtközötti hisztamin szintet a vérplazmában.

4. Fokhagyma (Allium Sativum)

Ugyanúgy mint a hagymafélék, a fokhagyma is tápanyagokban gazdag, antioxidáns tartalmú és prebiotikus élelmiszer. Ugyancsak megállítja a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből.

 

FŰSZERNÖVÉNYEK/GYÓGYNÖVÉNYEK

5. Moringa (Moringa Oleifera)

A moringa egy mostanság felkapott szuper élelmiszer. Annyira tápanyagdús, hogy az alultápláltság kezelése használják. Egy kutatásban a moringa 72%-ban csökkentette a hisztamin kiáramlását, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek hatásával vetekszik!

6. Szent Bazsalikom (Ocimum Tenuiflorum)

A szent bazsalikom a bazsalikomok családjába tartozik. Mentás íze van, picit virágos egy természetes édességgel fűszerezve. Adaptogén növény anti-anafilaktikus, antihisztamin, és masztocita stabilizáló hatással. Tea formájában, frissen vagy étrend kiegészítőkben található.

7. Kakukkfű (Thymus Vulgaris)

Tápanyagokban gazdag fűszernövény. Magas C-vitamin tartalommal, flavonoidokkal és masztocita sejt stabilizáló tulajdonsággal. Anti-mikróbás is egyben!

8. Tárkony (Artemesia Dracunculus)

A tárkonynak kellemes ánizsos íze van. Az egyik legmagasabb antihisztamin tartalmú növény. A masztocita sejteket stabilizálja.

9. Kamilla (Matricaria Recutita)

A kamillát főleg tea formájában fogyasztjuk. A friss virágok elérhetőek, vagy akár szárított formában is előfordulnak. Dózis-függőként viselkedett a kamilla, azaz egy bizonyos dózisban megakadályozta a hisztamin kiáramlást.

10. Csalán (Urtica Dioica)

A csalánt főleg teaként fogyasztjuk. Erősen antihisztamin tulajdonságokkal bír ( a H1 receptor oldalon) és masztocita sejt stabilizátor.

11. Borsmenta (Mentha ×Piperita)

A borsmenta flavonoidjai masztocita sejt stabilizáló hatással bírnak. Hatásosnak bizonyult az allergiás rhinitis kezelésében, és H2 antagonistaként használják.

12. Nigella Mag (Black Cumin) és olaj

Másnéven: fekete kömény, fekete hagymamag, vagy kerti katicavirág. Picit kesernyés íze van, hasonló az oregánóhoz. Antihisztamin tulajdonságai vannak, antioxidáns, a gyomor mucosa szövetét is védi. Mag vagy olaj formájában fogyasztják.

 

GYÖKÉR FAJTÁK

 

13. Galangal (Alpinia Galanga)

A galangalt más néven thai gyömbérnek is ismerik. Főleg az ázsiai boltokban szerezhető be.Gyömbéres, citromfűszerű, kissé virágos íze van. Erősen masztocita stabilizáló hatással bír és az anafilaxiás shockot is megakadályozza. 

 

14. Gyömbér (Zingiber Officinale)

A gyömbér egy fajta gyökérnövény, és az allergiás tüneteket segít legyőzni. Főleg H2 inhibitorként működik, de egy 2009-es tanulmányban masztocita stabilizátorként is kutatták.

15. Lótuszgyökér (Nelumbo Nucifera) 

A lótuszgyökér a legtöbb ázsiai boltban elérhető. Immunmoduláns hatása van és masztocita stabilizátorként is hat, és akár 70%-ban is megakadályozza a hisztamin felszabadulását. 

16. Kurkuma (Curcuma Longa)

A kurkuma adja a curry színét, és magában egy kissé savanykás, majdnem cheddar sajtra emlékeztető íze van. Frissen elérhető, vagy por formájában is. Erősen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. A masztocita sejteket is stabilizálja.

 

 GYÜMÖLCSÖK

17. Gránátalma  (Punica Granatum)

Édeskés de mégis savanyú íze van, gyakran használják savanykás és édes ételekhez is. Polifenolokat tartalmaz, mint a tanninok és anthocianinok és magas antioxidáns tartalmuk is van – több mint a zöldteának. Masztocita stabilizátorok.

18. Alma (Malus Domestica)

A tápanyagok az alma héjában találhatóak. Az almában nem a tápanyagok sokasága jellemző hanem a flavonoidok és polifenolok jelenléte. A masztocita sejtekből kiáramló hisztamin mennyiségét megakadályozzák.

 

 

19. Kapribogyó  (Capparis Spinosa)

A kapribogyónak borsos íze van. Az egyik legjobb quercetin forrás. Antimikróbás, anti-oxidatív, gyulladáscsökkentő és antivirális tulajdonságai vannak. Továbbá antihisztamin képessége is van. 

Kutatásokban úgy találták, hogy a sóban érlelt élelmiszereknek anti-hisztamin tulajdonságai vannak, az ecettel készült élelmiszerek nem jók hisztamin intolerancia esetén. 

20. Mangosztán (Garcinia Mangostana)

A mangosztán egy kisebb alma méretű trópusi gyümölcs. A húsa krémes fehér részekből áll, édes íze van, a szájban oldódik. A gyulladásjelző C-reaktív proteint csökkentik és antihisztamin is, és a masztocita sejtek stabilizálásért is felelős. 

21. Barack (Prunus Persica)

A barack egy nyári gyümölcs, édes és nedvdús. A masztocita sejtekhez kapcsolódó allergiás gyulladást csökkentik.

22. Fekete rizskorpa

A fekete rizsnek sok egészségre gyakorolt hatása van. Ha beépítjük 10%-ban az étrendbe a fekete rizst akkor csökken a gyulladás és 32%-ban megakadályozta a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből. A barnarizsnek nem volt ilyen hatása.

23. Mungó babcsíra

Egy mostani kutatásban úgy találták, hogy a 48 órát csírázott mungóbab a masztocita sejtek degranulációját megakadályozta, és a kiáramló hisztamin mennyiségét csökkentette a magas flavonoid tartalmánk köszönhetően.