R&V Blog

Dióhéjban a növényi fehérjeporokról: Barnarizs

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.10.21 10:00
Dióhéjban a növényi fehérjeporokról: Barnarizs

Egy 8 hetes tanulmányban a Tampai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a kutatásba bevont sportolóknak rizsfehérje fogyasztás és bizonyos fizikai gyakorlatok végzése után nőtt a sovány testtömegük, csökkent a zsírtömegük, továbbá nőtt a vázizomzatuk. A tejsavófehérje fogyasztók kutatási eredményeivel összehasonlítva a rizsfehérje fogyasztóknál megfigyelhető volt még az erőnlét és ellenállás pozitív irányú növekedése is.

A rizs az egyik legtáplálóbb gabonánk, az étrendünkben is gyakran szereplő élelmiszer. Alapvetően szénhidrát forrásként gondolunk a rizsre viszont a fehérje tartalma is kiemelkedő. A növényi fehérjék közül a barna rizsből készült táplálék-kiegészítők akár 60-80 %-os fehérje tartalommal is bírhatnak, továbbá egyéb esszenciális aminosavakat és vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak. Sajnos egyre több a tojás, tej és szója alapú fehérjére való allergiás reakció, viszont a rizs hipoallergén gabona ezért jó szívvel ajánlható az étel allergiásoknak is. A barna rizs fehérje gluténmentes és vegán, ezért biztonságosan beépíthető több fajta diétába.

A növény feldolgozása során a fehérjét a barna rizsből extrahálják úgy, hogy a barna rizst enzimekkel kezelik egy speciális konverziós folyamat során, amely elkülöníti a szénhidrátokat és a fehérjét a gabonában. Kivonása után a fehérje kiváló minőségű hasznos fehérjeporrá alakul.

 

 

A barna rizs fehérje jó mennyiségű egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szervezet LDL-koleszterin szintjét, azonkívül, egy 2015-ös tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a barna rizs fehérje előnyei közé tartozik a májvédő hatás is. A fehérje könnyen emészthető és termikus hatást vált ki, amely segítheti a fogyást az anyagcsere felgyorsításával és kalóriaégetéssel.

Gyakran fogyasztok én is barna rizs fehérjeport, fogadjátok szeretettel az egyik kedvenc receptem:

Barack smoothie (turmix)

  • egy nagyobb barack (Előtte lefagyasztom, ami jó textúrát ad a turmixnak!), de bármilyen egyéb gyümölcs is használható ily módon
  • 25 g Szafi Free barna rizscsíra-fehérjepor (natúr)
  • egy marék zöldsaláta/zöld leveles zöldség (pl. spenót, fodros kel, zöld mix)
  • 3-4 dl kókusztej Szafi Reform kókusztejpor (A tejpor előnye, hogy mindig kéznél van és hosszan eltartható. Akkor is, ha ritkán használjuk. Sőt így elkészítve a sűrűségét is egyénileg lehet beállítani.)
  • aki szereti: fél avokádó

A hozzávalókat turmixoljuk krémesre! A smoothiet nem javasolt egyben elfogyasztani hanem kortyonként megrágni, ezzel is támogatva az emésztés folyamatát!