R&V Blog

Tavaszi zöldségek 1. rész

Tajti Mónika
Tajti Mónika
2022.05.10 10:00
Tavaszi zöldségek 1. rész

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának kiemelten fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, a krónikus betegségek megelőzésében. Bőséges vitamin- ásványi anyagtartalmukkal, antioxidánsaikkal segítik szervezetünk optimális működését.

 A zöldségekben található antioxidánsok (pl. C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok), gátolják az érelmeszesedést és számos daganatos betegségek kialakulását.

 A C-vitamin jótékony hatása a test egészére kiterjed. Szükséges a kollagén képződéséhez, erősíti a hajszálerek falát, hozzájárul az izmok, az ínszalagok és az íny egészségéhez. Antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök károsító hatása ellen. Napi 20-25 dkg friss zöldség elfogyasztásával már fedezni tudjuk a napi C-vitamin szükségletünket

A kálium gyakorlatilag minden élelmiszer-nyersanyagban jelen van. A káliumbevitel szempontjából azonban előnyösebb forrásnak tekinthetők a növényi eredetű élelmiszerek, mivel ezekben a kálium-nátrium arány a kálium javára tolódott el, s ez kedvezően hat a hasznosulásnak. A kálium -többek között-részt vesz az ideg-és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A káliumbevitel (elsősorban élelmiszerek útján történő) növelésével hozzájárulhatunk az emelkedett vérnyomás csökkentéséhez.

A zöldségekben található élelmi rostok támogatják az emésztőrendszer működését, csökkentik az éhségérzetet, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, az optimális vércukorszint fenntartásához, a szív-és érrendszer védelméhez.

Víztartalmuknak köszönhetően a zöldségek támogatják a szervezet folyadékháztartás egyensúlyát is.

Tavasszal az alábbi friss, hazai zöldségek közül válogathatunk:

  • leveles zöldségek- spenót, sóska
  • retekfélék
  • salátafélék
  • hagymafélék- újhagyma, póréhagyma
  • spárga

 

A spenót fogyasztása mellett számos érv szól: energiatartalma alacsony, ugyanakkor kiemelkedően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is: tartalmaz C-,K-.,B2-,B6- és E-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot és káliumot is. A második legnagyobb vastartalmú zöldségféle, de ez a vas-mint általában a növényi eredetű élelmiszerekből származó vas-csak részben hasznosul.

A salátafélék alacsony energiatartalmuk mellett bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban. Jelentős a C-, E-, és a K-vitamin tartalmuk, magnéziumban, klorofillban, folsavban, biotinban, karotinoid vegyületekben és folsavban gazdagok. A karotinoidok és a klorofillok szerepet játszanak az oxidatív stresszel kapcsolatba hozható betegségek megelőzéséhez (pl.szív-és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, valamint egyéb krónikus betegségek).