R&V Blog

Mindent a magnéziumról

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.02.03 10:00
Mindent a magnéziumról

A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben és 50%-ban megtalálható a csontokban is. A cinkhez hasonlóan egy fajta kofaktorként szolgál, és a szervezetünkben  több mint 300 fajta biokémiai reakcióban vesz részt. Például az izom, idegműködés, megfelelő szívmunka fenntartása de az immunrendszer működéséhez is hozzájárul.

A magnéziumhiány majdnem minden embernél előfordul, ha az alábbi tüneteket tapasztalhatja akkor Önnél is érdemes lenne magnéziumot pótolni: 

  • ingerlékenység
  • szorongás
  • levertség
  • gyengeség
  • fejfájás
  • álmatlanság
  • hányinger
  • izomgörcsök
  • izomrángatózás
  • Székrekedés

Nagyon sok krónikus betegség megelőzésében és gyógyításában is szerepe van, fontos hogy tudjuk a magnézium milyen formái léteznek étrend-kiegészítőként.

A magnézium nem könnyen szívódik fel a szervezetben hacsak nem kapcsolódik először egy szállító anyaghoz. Ezért nagyon sok étrend-kiegészítőt gyártó cég kelát (kelatált vagy összekötött) komplex formában készíti a termékeit, ami a fémek szerves és aminosavakkal alkotott vegyületeit jelenti. A következő formák tartoznak ide: magnézium-oxid, magnézium-szulfát vagy a magnézium-karbonát.  A minőség azon múlik, mennyi magnézium van a termékben és milyen a biológiai hasznosulása. A biológiai hasznosulás azt jelenti, hogy mi az a mennyiség, amit az emésztőrendszer fel tud szívni, a sejtek működéshez fel tud használni és az egészség javára tud fordítani.

9 fajta magnézium létezik:

  1.     A magnézium aminosavval képzett kelátja

A magnézium ásványi kelatált formája, egy ionos magnézium oxid kapcsolódik egy fajta kevert formájú aminosavhoz. Ez  lehet laktát, glicin, aspartát, arginin stb. A legjobb kelatált formájú magnézium az aszpartát és az arginin.

  1.     Magnézium-oxid

Magnéziának is hívják angolul, főleg orvosi körökben hashajtóként használják és a gyomorsav túltengésre is kiváló. Ezen forma bár magas koncentrációjú de nem jó a biológiai hasznosulása ( 4%).

  1.     Magnézium-citrát

A magnézium citromsavas sójából származik, alacsonyabb koncentrációjú de magas biológiai hasznosulású (90%) forma. A magnézium-citrátot gyakran használják a bélmozgás beindításához, de a vesekövek megelőzése kapcsán is folytatnak tanulmányokat vele.

  1.     Magnézium-orotát

A magnézium legjobb formája étrendkiegészítőként  az orotsav (B13 vitamin) ásványi sója. Mind a növények, mind az állatok orotátokat használnak fel a DNS és RNS felépítéséhez. Egy nagyobb horderejű klinikai vizsgálatban Dr. Hans A. Nieper megmutatta, hogy az orotátok a sejt membránokon átjuttatva hatékonyan eljuttatják a magnézium ionokat a mitokondriumba és sejtmagba is. A magnézium orotátok egyéb hasznos tulajdonságokkal is rendelkeznek melyek hozzájárulnak az emberi szervezet megfelelő működéséhez, és ezen forma  a legjobb biológiai hasznosulású is egyben.

  1.     Magnézium- klorid

Közepes koncentrációjú magnézium forma, de magas biológiai hasznosulással bír a magnézium- oxiddal szemben. Általában papírgyártáshoz, cement és tűzvédelmi anyaghoz is használják.

  1.     Magnézium-laktát

A magnézium-laktát a magnézium-oxidhoz viszonyítva ugyancsak közepes koncentrációjú de magas biológiai hasznosulású forma. Főleg emésztőrendszeri problémáknál használják. Viszont akinek vese problémája van az kerülje el a magnézium ezen formáját.

  1.     Magnézium-szulfát

A magnézium szervetlen formája:  szerves koncentrációja 10%, és alacsony biológiai hasznosulású. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz, Epsom sónak is hívják (fürdéshez is használják).

  1.     Magnézium-karbonát

Közepes mennyiségű magnéziumot tartalmaz és 30%-os a biológiai hasznosulása. Erős hashajtó hatású ha nagyobb mennyiségben vesszük be. Kréta/por/mészkőként is ismert és főleg az atlétikában, hegymászásban és súlyemelésben használják csúszásgátlóként.

  1.     Magnézium-glicinát, malát és taurát

Kelatált formája a magnéziumnak, közepestől alacsony koncentrációjú tartalommal de magasabb biológiai hasznosulással rendelkezik. Mind a három magnézium formának különböző felhasználási területei vannak, de egyik sem annyira értékes, mint a korábban tárgyaltak.

A magnézium megtalálható a tökben, tarka és fekete babban, mákban, banánban, zabpehelyben és a zöld leveles zöldségekben, érdemes ezen élelmiszerekből napi szinten fogyasztani.