R&V Blog

Laktóz érzékenység III. rész

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.01.23 11:00
Laktóz érzékenység III. rész
  1. Olvassunk címkét!

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/211/EU rendelet szerint az élelmiszerek jelölésén kötelező feltüntetni minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot vagy ezen anyagokból vagy termékekből származó összetevőt vagy technológiai segédanyagot, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is.

Vagyis, ha címkét olvasunk, akkor ki tudjuk szűrni, hogy mely termékek azok, amelyek számunkra megfelelőek. Ugyanis sokszor olyan élelmiszerekben, termékekben is előfordul laktóz, amiben nem is gondolnánk!

Például a zsemle és főképpen a kifli tartalmazhat laktózt, de ez a mennyiség általában nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentesség esetén vizes kifli és zsemle fogyasztása ajánlott. A többi péksütemény (pl. kalács) az egyéni érzékenység függvényében fogyasztható.

A fagyik, csokoládék, kekszek, édesipari termékek jó része tartalmaz laktózt, vagyis tejcukrot.

Előfordulhat konzervekben, leves és egyéb porokban. Vagyis minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál nagyobb eséllyel találhatunk benne laktózt, vagy egyéb más intoleranciát/ allergiát okozó összetevőt.

De érdemes figyelnünk például a gyógyszerek összetételét is, mert nagyon sok esetben a laktózt használják segédanyagként a gyártás során. Bár kutatások szerint ez a laktóz érzékeny embereknél sem okoz panaszt, mert annyira kis mértékben van jelen, hogy azt még képesek tolerálni.