R&V Blog

A sporttáplálkozás alapjai - 3. rész

Juhász Diána
Juhász Diána
2022.03.17 21:00
A sporttáplálkozás alapjai - 3. rész

Az előző cikket itt olvashatják.

Mikrotápanyagok

A testmozgás számos olyan anyagcsere útvonalat igénybe vesz, melyek kielégítő működéséhez különböző vitaminok és ásványi anyagok szükségesek. Mivel testedzés hatására az izmok alkalmazkodási folyamatai felgyorsulnak, ezek magasabb mikrotápanyagbeli szükségletet igényelnek. Sportolók esetében leggyakrabban a kalcium, a D-vitamin, a vas és néhány antioxidáns pótlására van szükség. A különböző súlycsoportos sportágakban, ahol gyakran van szükség testsúlycsökkentő módszerek alkalmazására, kiemelten fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel, hiszen a csökkentett kalóriabevitel, illetve esetenként egy vagy több élelmiszercsoport kizárása vitaminhiányos állapotot idézhet elő. Azokban az esetekben, amikor a sportoló vitaminhiányos állapotban van, elengedhetetlen lehet az étrend-kiegészítők használata, hiszen ez nem csak a teljesítményükre, hanem az egészségi állapotukra is negatív hatással van.

Vitaminok

A vitaminok olyan alapvető fontosságú szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, szabályozzák a különböző anyagcsere- és neurológiai folyamatokat, valamint megakadályozzák a sejtpusztulást. A vitaminok szükséges mennyiségét elsősorban táplálkozással érdemes bevinni, de sok esetben indokolt a célzott vitamin- és ásványi anyag pótlás.

Zsírban oldódó vitaminoknak azokat a vitaminokat nevezzük, melyek a szervezet különböző szöveteiben raktározódnak, így túlzott mennyiségben fogyasztva felhalmozódhatnak, kiemelten a zsírszövetekben és a májban. Ezek a vitaminok az A-, D-, E-, valamint K-vitamin. A vízben oldódó vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok és a C-vitamin, melyek vízoldhatóságukból adódóan könnyen kiürülnek, így túlzott bevitel esetén a vizelettel ürülnek.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen elemek, melyek számos anyagcsere-folyamathoz szükségesek. Az ásványi anyagok a szövetek szerkezeti anyagai, különböző hormonok és enzimek összetevői, valamint szabályozzák az idegi- és anyagcsere folyamatokat. Sportolók esetében számos ásványi anyag hiánya vagy csökkent mennyisége jellemző, kifejezetten jelentősek a nátrium, a kálium és a magnézium akut változásai mérsékelt vagy magas intenzitású edzések hatására, melyek fokozott vesztesége teljesítménycsökkentő hatású.