R&V Blog

Harc a koronavírus ellen táplálkozással 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.05.12 10:00
Harc a koronavírus ellen táplálkozással 2. rész

Cikkünk első részében bemutattuk miért fontos hogy elkerüljük vagy csökkentsük a gyulladást a szervezetben és milyen ételekkel tudjuk az immunrendszerünket erősíteni. Folytatásképpen nézzük milyen ételeket érdemes elkerülni hogy immunrendszerünket védjük. 

Korlátozza a feldolgozott ételeket: gondolunk itt a dobozos, zacskós, adalékanyagban gazdag ételekre mivel ezen élelmiszerek  csökkenthetik a fertőző betegségek elleni hatékony védelmet. Nem azt javasoljuk hogy egyáltalán ne fogyasszon ilyen ételféleségeket, de hasznos lehet akár a megszokott burgonyachipset például sütőben sült zöldségekre, vagy akár boltban kapható zöldségchipsre cserélni. 

Minimalizálja a hozzáadott cukor fogyasztását mert a cukor gyengítheti az immunrendszert. Egy randomizált klinikai vizsgálat során, amelyben a résztvevők egy csoportja rendszeresen fogyasztott szénsavas üdítőitalokat, nőtt a húgysav szintjük, ami hozzájárul gyulladáshoz a szervezetben és inzulinrezisztenciát alakíthat ki. Míg a gyümölcsökben és zöldségekben található kis mennyiségű gyümölcscukor (fruktóz) rendben van, a nagy mennyiségű hozzáadott cukrok fogyasztásától érdemes tartózkodni. Kutatások során bebizonyosodott, hogy a magas fruktóz-bevitel számos gyulladásos markert emelt meg a résztvevők laborértékeiben. 

Csökkentse a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását mint a füstölt, pácolt típusú felvágottakat, sonkákat vagy kolbászt. A bélrendszer védelme érdekében válasszon több növényi alapanyagot beleértve a zöldségeket, vagy akár a bab-, és lencseféléket melyek magas rosttartalommal rendelkeznek. Továbbá, figyeljen oda hogy ne fogyasszon transzzsírokat sem, melyek az élelmiszercímkén gyakran részlegesen hidrogénezett olajokként vannak feltüntetve. 

A tejben és a színhúsban található természetes eredetű transzzsírokkal ellentétben a mesterséges transzzsírok gyulladást okoznak és növelik a betegségek kockázatát. Az omega-3 és omega-6 bevitel kapcsán pedig patkányokon végzett vizsgálatban azt figyelték meg, hogy azon állatok amelyek 20: 1 omega-6 és omega-3 arányú étrendet fogyasztottak sokkal magasabb volt a gyulladásos markerek szintje, mint az 1: 1 vagy 5: 1 arányú táplálékot fogyasztók. 

Egyetlen étel, tápanyag vagy kiegészítő sem akadályozhatja meg a koronavírus fertőzést, de az egészséges táplálkozás segítheti a szervezetet a betegség elleni küzdelemben, ezért törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra.  A táplálékkiegészítők (például vitaminok és ásványi anyagok) hasznosak lehetnek, de nem helyettesítik a változatos, színekben és tápanyagokban gazdag étrendet.