R&V Blog

A legkorszerűbb édesítőszerekről 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.06.02 10:00
A legkorszerűbb édesítőszerekről  2. rész

Cikkünk első részében szó esett a stevia és az eritrit mint legkorszerűbb édesítőszerekről, cikkünk második részében a nyírfacukor (xilit), a yakon szirup és az egyéb cukorhelyettesítők kerülnek górcső alá. 

 

  1. Nyírfacukor (Xilit)

 A xilit a cukorhoz hasonló édességű cukoralkohol.

2,4 kalóriát tartalmaz grammonként, vagyis a cukor kalóriaértékének körülbelül kétharmadát. Úgy tűnik, hogy a xilitnek van némi egészségvédő hatása ugyanis megóvja a fogakat a fogszuvasodás ellen.

A xilit patkányokon végzett kísérletben védő hatással bírt a csontsűrűségre, és megelőzi az oszteoporózist.

A xilit nem emeli a vércukorszintet vagy az inzulinszintet, viszont ellentétben más cukoralkoholokkal, emésztési problémákat okozhat nagy mennyiségben.

Amennyiben kutyát tart otthon a nyírfacukrot mindenképpen tartsa elzárva mivel számukra nagyon mérgező ez az édesítőszer.

  1. Yacon szirup

A Yacon szirup egy nálunk kevésbé ismert édesítőszer.

A szirupot a yacon növényből készítik, amely az Andokban, Dél-Amerikában, őshonos.

Ez az édesítőszer a közelmúltban vált népszerűvé mint fogyókúra kiegészítő. Egy túlsúlyos nőkön végzett tanulmány kimutatta, hogy a yacon fogyasztása jelentős súlycsökkenéshez vezetett.

Nagyon magas a fruktooligoszacharid (FOS) tartalma amely a vízben oldódó rostokhoz tartozik és védi a bélben lévő jó baktériumokat.

A Yacon szirup segíthet a székrekedés ellen is és számos egyéb egészségügyi előnye van.

 

Viszont ugyanúgy mint más édesítőszerek, a túl sok yacon szirup fogyasztása emésztési gondokat okozhat.

Mit érdemes tudni a „kevésbé rossz” cukrokról?

Számos népszerű, magas szénhidráttartalmú, cukorhoz hasonló, édes ízt adó alapanyag létezik, amelyeket az egészségtudatosság kapcsán emlegetnek.

Ide tartozik a kókuszvirágcukor, a melasz, a méz és a juharszirup. Ezek valójában nem sokban különböznek a cukortól, bár a fruktóztartalmuk lehet hogy kisebb és némi egyéb a szervezetnek hasznos tápanyagot tartalmaznak.

A cukor káros hatása nagyban függ a kontextustól, azaz a vizsgálatok többségét olyan emberek kapcsán végezték, akik már magas szénhidráttartalmú, nyugati életmódot és étrendet folytattak kevésbé egészséges ételeket fogyasztva.

Ezeknél az embereknél - különösen azoknál akik túlsúlyosak és / vagy inzulinrezisztensek - a nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása mindenképpen károsnak bizonyult.

Ezenkívül, sokan csak az egészségtudatos életmód miatt döntenek úgy hogy kerülik a cukrot, beleértve a mostanság divatos nagyon alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrend követőit is.

Amennyiben Ön egészséges akkor kis mennyiségben továbbra is fogyaszthat hozzáadott cukrokat. Bár a cukor üres kalóriákat tartalmaz, és nagy mennyiségben több civilizációs betegség kialakulásához járulhat hozzá mint az elhízás, a cukorbetegség, a fogszuvasodás vagy a zsírmáj.