Cikkünk első részében szó esett a stevia és az eritrit mint legkorszerűbb édesítőszerekről, cikkünk második részében a nyírfacukor (xilit), a yakon szirup és az egyéb cukorhelyettesítők kerülnek górcső alá.
- Nyírfacukor (Xilit)
A xilit a cukorhoz hasonló édességű cukoralkohol.
2,4 kalóriát tartalmaz grammonként, vagyis a cukor kalóriaértékének körülbelül kétharmadát. Úgy tűnik, hogy a xilitnek van némi egészségvédő hatása ugyanis megóvja a fogakat a fogszuvasodás ellen.
A xilit patkányokon végzett kísérletben védő hatással bírt a csontsűrűségre, és megelőzi az oszteoporózist.
A xilit nem emeli a vércukorszintet vagy az inzulinszintet, viszont ellentétben más cukoralkoholokkal, emésztési problémákat okozhat nagy mennyiségben.
Amennyiben kutyát tart otthon a nyírfacukrot mindenképpen tartsa elzárva mivel számukra nagyon mérgező ez az édesítőszer.
- Yacon szirup
A Yacon szirup egy nálunk kevésbé ismert édesítőszer.
A szirupot a yacon növényből készítik, amely az Andokban, Dél-Amerikában, őshonos.
Ez az édesítőszer a közelmúltban vált népszerűvé mint fogyókúra kiegészítő. Egy túlsúlyos nőkön végzett tanulmány kimutatta, hogy a yacon fogyasztása jelentős súlycsökkenéshez vezetett.
Nagyon magas a fruktooligoszacharid (FOS) tartalma amely a vízben oldódó rostokhoz tartozik és védi a bélben lévő jó baktériumokat.
A Yacon szirup segíthet a székrekedés ellen is és számos egyéb egészségügyi előnye van.
Viszont ugyanúgy mint más édesítőszerek, a túl sok yacon szirup fogyasztása emésztési gondokat okozhat.
Mit érdemes tudni a „kevésbé rossz” cukrokról?
Számos népszerű, magas szénhidráttartalmú, cukorhoz hasonló, édes ízt adó alapanyag létezik, amelyeket az egészségtudatosság kapcsán emlegetnek.
Ide tartozik a kókuszvirágcukor, a melasz, a méz és a juharszirup. Ezek valójában nem sokban különböznek a cukortól, bár a fruktóztartalmuk lehet hogy kisebb és némi egyéb a szervezetnek hasznos tápanyagot tartalmaznak.
A cukor káros hatása nagyban függ a kontextustól, azaz a vizsgálatok többségét olyan emberek kapcsán végezték, akik már magas szénhidráttartalmú, nyugati életmódot és étrendet folytattak kevésbé egészséges ételeket fogyasztva.
Ezeknél az embereknél - különösen azoknál akik túlsúlyosak és / vagy inzulinrezisztensek - a nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása mindenképpen károsnak bizonyult.
Ezenkívül, sokan csak az egészségtudatos életmód miatt döntenek úgy hogy kerülik a cukrot, beleértve a mostanság divatos nagyon alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrend követőit is.
Amennyiben Ön egészséges akkor kis mennyiségben továbbra is fogyaszthat hozzáadott cukrokat. Bár a cukor üres kalóriákat tartalmaz, és nagy mennyiségben több civilizációs betegség kialakulásához járulhat hozzá mint az elhízás, a cukorbetegség, a fogszuvasodás vagy a zsírmáj.