R&V Blog

Anorexia nervosa - a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa

Takács Barbara
Takács Barbara
2022.05.24 14:00
Anorexia nervosa - a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa

Az anorexia nervosa egy súlyos betegség, mely többnyire serdülőkorban jelentkezik, s főként lányokat érint. E táplálkozási zavar kialakulásának hátterében genetikai, pszichológiai, biológiai tényezők is állhatnak.

A betegség szinte mindig fogyókúrával kezdődik, a betegek alacsony energia és zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, bizonyos ételeket egyáltalán nem is fogadnak el. Emellett kiemelkedő szerep jut a sportnak, mivel a bevitt kalóriát minél hamarabb le szeretnék dolgozni.

Általánosnak mondható a testképzavar, miszerint a kevés kalóriabevitel és sok mozgás ellenére is kövérnek látják magukat az érintettek. Félnek a kövérségtől. Nagyon lassan, kis falatkákat esznek.

A betegség tünetei között megtalálható a száraz, sápadt bőr, alacsony testhőmérséklet, vékony szálú haj, nemi jellegek eltűnése. Szövődményei között szerepelhet anaemia, alacsony vérnyomás, dehidráció, elektrolitzavarok, negatív fehérjeegyensúly, székrekedés is.

Kezelése egy szakmai team segítségével eredményes lehet, fontos a folyamatos pszichológiai kontroll az „út” során. Dietetikus szerepe elsősorban elfogadtatni a beteggel az ételt, s szépen fokozatosan felépíteni az egyéni étrendet az illető tápláltsági állapotának megfelelően, amiben kiemelkedő szerepet kap a megfelelő folyadékbevitel, vitaminok- ásványi anyagok pótlása, fehérje- és energiabő étrend bevezetése a fokozatosság elve alapján.

Az eredményes terápia után is biztosítani kell a pszichológiai segítséget a páciensek számára, mert egy stresszes időszak vagy trauma kibillentheti őket a felépített egyensúlyból, s visszaesést okozhat.