A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása, az újévi lencséhez hasonlóan, szerencsét, bő termést és kiadós pénzösszeget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segíthet: a lányok fánkadással jelezhették kiszemeltjüknek ismerkedési szándékukat, a párok pedig egy fánkon osztozva elmélyíthették kapcsolatukat, hiszen a fánk szélén körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte.
Hozzávalók:
- 30dkg Eden Premium Bake Free lángos-fánk lisztkeverék
- 200ml tej vagy Alpro mandulatej
- 1 tojás
- fél kocka élesztő
- csipet só
- 20g eritrit
- 20g négyszeres édesítő
- 30g olvasztott vaj vagy kókuszolaj
- olaj vagy kókuszolaj a fánkok kisütéséhez
Elkészítés:
Fél deciliter langyos tejben futtassuk fel az élesztőt!
Közben a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban! Olvasszuk fel a vajat és a maradék tejet is lanygosítsuk meg!
Ha felfutott az élesztő, adjuk a liszthez a tojást és a többi folyékony anyagot is!
Egy elég lágy tésztát fogunk kapni a gyúrás végére. Hagyjuk pihenni 30-40 percig!
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tásztát és szaggassuk ki a fánkokat!
Újabb 15-20 percig pihentessük a tésztát!
Végül forró zsiradékban süssük készre! Por eritrittel vagy cukormentes lekvárral tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha elszeretnéd készíteni, a hozzávalókat egy kattintással itt teheted kosárba!

