Recept

Gluténmentes fánk Virág-Meszes Ildi konyhájából

Virág-Meszes Ildikó
Virág-Meszes Ildikó
2023.01.23 10:00
Gluténmentes fánk Virág-Meszes Ildi konyhájából

A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása, az újévi lencséhez hasonlóan, szerencsét, bő termést és kiadós pénzösszeget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segíthet: a lányok fánkadással jelezhették kiszemeltjüknek ismerkedési szándékukat, a párok pedig egy fánkon osztozva elmélyíthették kapcsolatukat, hiszen a fánk szélén körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte.

Hozzávalók:

- 30dkg Eden Premium Bake Free lángos-fánk lisztkeverék 

- 200ml tej vagy Alpro mandulatej 

- 1 tojás

- fél kocka élesztő

- csipet só

- 20g eritrit

- 20g négyszeres édesítő 

- 30g olvasztott vaj vagy kókuszolaj

- olaj vagy kókuszolaj a fánkok kisütéséhez

 

Elkészítés:

Fél deciliter langyos tejben futtassuk fel az élesztőt!

Közben a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban! Olvasszuk fel a vajat és a maradék tejet is lanygosítsuk meg!

Ha felfutott az élesztő, adjuk a liszthez a tojást és a többi folyékony anyagot is!

Egy elég lágy tésztát fogunk kapni a gyúrás végére. Hagyjuk pihenni 30-40 percig!

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tásztát és szaggassuk ki a fánkokat!

Újabb 15-20 percig pihentessük a tésztát! 

Végül forró zsiradékban süssük készre! Por eritrittel vagy cukormentes lekvárral tálaljuk! 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ha elszeretnéd készíteni, a hozzávalókat egy kattintással itt teheted kosárba!