A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Most megmutatom, nálunk hogyan készül.
Hozzávalók:
-0,5kg lencse
-0,5kg füstölt hús
-1 közepes fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 sárgarépa
-1 fehérrépa
-só ízlés szerint
-bors ízlés szerint
-2db babérlevél
-tárkony ízlés szerint
-zsiradék
-tejföl ízlés szerint
-mustár ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét előző este mossuk meg és áztassuk be!
Mi sertészsírt használunk minden esetben ehhez a leveshez. A zsiradékon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és fokhagymát. A felkockázott füstölt húst, sárgarépát, fehérrépát tegyük hozzá, hagyjuk kis ideig párolódni!
Tegyük hozzá a fűszereket, majd pár perc a lencsét is, végül adjunk hozzá ízlés szerint vizet!
Fedő alatt hagyjuk főni, míg a lencse és a füstölt hús is puha lesz!
Végül a tejfölt keverjük simára a mustárral és öntsük a leveshez!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha elszeretnéd készíteni, a hozzávalókat egy kattintással itt teheted kosárba!