Recept

Húsvéti kalács Virág-Meszes Ildi konyhájából

Virág-Meszes Ildikó
Virág-Meszes Ildikó
2023.03.20 10:00
Húsvéti kalács Virág-Meszes Ildi konyhájából

Egy új recept, egy új liszt és már kész is a húsvéti fonott kalács!

Hozzávalók:

    • 60g vaj
    • 6dl tej
    • 6g só
    • 15g friss élesztő

 

Elkészítés:

A langyos tejbe beleteszem az eritritet, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom az élesztőt felfutni.

A liszthez hozzáadom a sót és az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom a tésztát. Elég lágy tésztát kapunk ezekkel az arányokkal, könnyen lehet vele dolgozni.

Meleg helyre teszem a tésztát letakarva 1 órára. Szépen megkel a tészta, utána következik a formázás. 

Ha valaki nagyon ügyes, akkor akár négyfelé veheti a tésztát és négyes fonatot készíthet, én maradok a hármas fonatnál.

 

Amint elkészült a fonat, tegyük bele a kizsírozott tepsibe és hagyjuk újabb fél órán át meleg helyen kelni a tésztát!

Ha megkelt a fonat, kenjük meg olvasztott vajjal, és mehet az előmelegített sütőbe 200 fokra. Körülbelül 25 perc alatt készen is van, de ez természetesen a sütő függvénye is.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni a kalácsot!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Forrás: Virág-Meszes Ildikó