Húsvét nem húsvét kalács nélkül! Itt egy recept, mely teljes kiőrlésű lisztből készült
Hozzávalók:
Elkészítés:
A langyos tejbe beleteszem az eritritet és a vaníliás cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom az élesztőt felfutni.
A liszthez hozzáadom a sót, az olvasztott vajat és az egyik tojást, majd a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom a tésztát. Tudni kell, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta sokkal ruganyosabb, nehezebb vele dolgozni. Vagyis én ezt tapasztalom. Ha túl kemény lenne a tészta, lehet rajta kevés tejjel javítani. Én mindig kézzel dagasztok, nem értek a dagasztógéphez, mivel nincs is a háztartásomban ilyen eszköz :D Szóval én érzem a kezemmel, hogy milyen állaga van a tésztának, kell-e lágyítani rajta.
Meleg helyre teszem a tésztát letakarva 1 órára. Szépen megkel a tészta, utána következik a formázás. Ilyenkor szoktam azt érezni, hogy újra óvodás vagyok, mert számomra olyan ennek a tésztának a formázása, mint amikor oviban gyurmáztunk
Ha valaki nagyon ügyes, akkor akár négyfelé veheti a tésztát és négyes fonatot készíthet, én maradok a hármas fonatnál.
Amint elkészült a fonat, beletehetjük a kizsírozott tepsibe és hagyjuk újabb fél órán át meleg helyen kelni a tésztát.
Ha megkelt a fonat, kenjük meg felvert tojással és mehet az előmelegített sütőbe 200 fokra. Körülbelül 25 perc alatt készen is van, de ez természetesen a sütő függvénye is.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni a kalácsot.
Ha valakinek ez kevés lenne, bátran lehet próbálkozni dupla adaggal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: Virág-Meszes Ildikó