Egy szuper gyors és gluténmentes recepttel kedveskedünk Nektek ebben a karácsonyi sürgés-forgásban
gluténmentes
Hozzávalók:
-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék
-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék
-1 db tojás sárgája
-1-1,5 dl langyos tej
-1 lapos evőkanál tejföl
-12,5 dkg vaj
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő
-1 dkg élesztő
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez 1 tojássárga
A mák töltelékhez:
-18 dkg darált mák
-3 dkg négyszeres erősségű édesítő
-reszelt citromhéj
-3 dkg apró arany mazsola
-pici tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
Elkészítés módja:
A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.
Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a mák töltelékhez összekeverjük és kész.
A tésztát pihentetés után kinyújtjuk fél centiméter vastagságúra téglalap alakúra, a mák tölteléket rákenjük és a két végét enyhén behajtva feltekerjük a beiglit. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk sülni, átszúrjuk a beiglit két centiméterenkét teljesen a beigli aljáig, hogy ne repedjen meg. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: zelleitundi.hu