Recept

Teljes kiőrlésű kenyér Virág-Meszes Ildi konyhájából

Virág-Meszes Ildikó
Virág-Meszes Ildikó
2022.08.29 10:00
Teljes kiőrlésű kenyér Virág-Meszes Ildi konyhájából

Mindig kíváncsi voltam, milyen íze lehet a saját sütésű teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérnek. Egyszerű receptet hoztam, de időigényes. Saját tapasztalatom az, hogy szó nélkül elfogy melegen, vajjal megkenve vagy házi tepertővel és lilahagymával!

A teljes kiőrlésű tönkölyliszt régóta népszerű gabonaliszt. Sokkal jobb táplálkozási értékekkel rendelkezik, mint a közönséges búzaliszt. A teljes kiőrlésű tönkölylisztben benne hagyják a korpát és a csírát is, emiatt sokkal egészségesebb.

Rendszeres, hosszútávú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez.

Cukorbeteg, IR diétába beilleszthető, kiváló élelmi rost forrás.

Hozzávalók az öreg tésztához:           

    • 125ml langyos víz
    • 125g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
    • 25g friss élesztő

 

Hozzávalók a tésztához:

    • 220ml langyos víz
    • öreg tészta

 

Elkészítés: Egy tálba mérjük bele az öreg tészta hozzávalóit és lefedve egy éjszakát hagyjuk állni, nem kell hűtőbe tenni.

Következő reggel a tészta hozzávalóit mérjük ki, majd gyúrjuk össze! Kemény, rugalmas tésztát kapunk. Én kézzel dagasztok, hát meg kell dolgozni vele!

 

Fontos, hogy innentől ne érje liszt, akkor szép fényes marad a felülete. Fél óráig hagyjuk kelni. Átgyúrjuk. 40 percig hagyjuk kelni. A jelenlegi időjárás mellett nem kell külön meleg helyre tenni, de hűvösebb időben érdemes fűtőtest közelében pihentetni.

Olyan edényben süssük, aminek van fedele, én egy jénai tálat használok, de kacsa sütő is megfelel. A sütőformát bevizezzük, sütőpapírt helyezünk bele és éppen csak formázzuk a tésztát, majd fedő alatt újabb 20 percig pihentetjük. Egy jó tanács: szilikonos sütőpapírt használjunk lehetőleg, mert jártam úgy, hogy bizony a sütőpapír elválaszthatatlan része maradt a kenyérnek.

 

A tészta tetejét beirdaljuk, a sütőformát is bevizezzük. Előmelegített sütőben, 2300C-on, 40 percig sütjük, a sütőt alsó-felső sütésre állítva. Majd levesszük a fedőt és addig sütjük, míg a kívánt színt el nem éri.

 

 

Az egész kenyér 2273kcal-t, 63,6g zsírt, 273,5g szénhidrátot és 135g fehérjét tartalmaz. Mérjük le a kisült kenyeret, így könnyen ki tudjuk majd számolni egy-egy szelet beltartalmi értékeit, ha szükséges.

Azonnal fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Forrás: Virág-Meszes Ildikó