Gluténmentes szilvás gombóc Zelleitündi módra
Hozzávalók:
a tésztához
-4-5 db sárga bugonya
-1 tojás
-1-2 teáskanál só
-kb. 10 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (de bármelyik gluténmentes lisztkeverékemből elkészíthető)
a töltelékhez
-30-40 dkg besztercei vagy stanley szilva
-eritrit vagy négyszeres édesítőszer ízlés szerint
-őrőlt fahéj ízlés szerint
- gluténmentes pirított zsemlemorzsa a hempergetéshez
Elkézsítés módja:
A burgonyát megfőzzük héjában, majd kihűtjük. Meghámozzuk és összetörjük, majd a tojással sóval és annyi lisztkeverékkel összekeverjük, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Közben pici vajon vagy kókuszolajon megpirítjuk a gluténmentes zsemlemorzsát. A szilvákat felezzük vagy negyedeljük. Az édesítőt az őrőlt fahéjjal elkeverjük. A tésztából kisebb gombócokat veszünk, majd kilapítjuk a tenyerünkben, a szilvát a közepébe tesszük és egy kiskanál édesítőszeres fahéjat teszünk rá, aztán szépen gombóccá formázzuk. Forró sós vízbe tesszük az így megtöltött gombócokat és 4-5 perc alatt megfőzzük. Egyenként leszűrjük a gombócokat és a morzsában óvatosan meghempergetjük őket. A tészta kétharmadából gombócok készülnek a maradékból pedig kicsi nudlik készülnek. Édesanya “angyal bögyörő”-nek hívja.:) Azokat is kifőzzük és meghempergetjük a pirított morzsában. Tálaláskor még meghinthetjük őket az édesítőszeres fahéjjal vagy porrá őrőlt eritrittel.
Ha elszeretnéd készíteni, a hozzávalókat egy kattintással itt teheted kosárba!
Forrás: zelleitundi.hu