Karácsonyra hangolódva hoztunk egy diós kalács koszorú receptet
gluténmentes, cukormentes
A tésztához:
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék
-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
-2 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-fél kávéskanál citromsav (aszkorbinsav)
-1 egész tojás
-1 tojás sárgája
-1 evőkanál friss citromlé
-fél citrom reszelt héja
-1 csipet só
-2,5 dkg Eritrit
-1 evőkanál Négyszer édesebb
-3,5 dkg vaj/kókuszvaj
-245g tej/növényi tej
-2 evőkanál tejföl/kókusz joghurt
A töltelékhez:
-20 dkg darált dió
-3 dkg Négyszer édesebb
-1 teáskanál rum
-5 dkg arany mazsola
-fél citrom reszelt héja
-fél dl tej, hogy össeálljon a töltelék
a tetejére:
-1 db tojás
Elkészítés módja:
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a kétfajta lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, a szódabikarbónával, citromsavval és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a tojás a tej a tejföl és az olvasztott vaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket, amihez minden hozzávalót összekeverünk. Ha szépen megkelt, akkor kinyújtjuk téglalap alakúra és a diós töltelékkel megkenjük. Feltekerjük, mint a beiglit, enyhén megcsavarjuk a tésztát, majd koszorú alakúra formázzuk és összeillesztjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk durvára vágott dióval. További 10 percet pihentetjük. 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Forrás: zelleitundi.hu