Összetevők: Tápióka keményítő, bambuszrostliszt, szezámmagliszt, utifűmaghéjliszt, kókuszliszt, batáta liszt, térfogatnövelőszer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav)
Elkészítési javaslat:
Kenyér hozzávalói (435 gramm-os kenyérhez):
- 200 g Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
- 4 g Szafi Fitt himalaya só
- 35 g frissen facsart citromlé
- 20 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
- 4 db M-es tojás
- 75 g meleg víz (de nem forró!)
- ízlés szerint szárított fűszerekkel, magokkal, hagymával tovább ízesíthetjük
- kb. + 5 g lisztkeverék a gyúráshoz
Elkészítés:
A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat a robotgép dagasztó spirál szárával dolgozzuk el, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk tovább 1,5-2 percig.
(Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de úgy tömörebb, laposabb lesz a kész kenyér).
Pihentessük a tésztát 10 percig. (Kissé ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk, ami pihentetés után fog összeállni.)
Majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és formázzunk belőle kenyeret.
Kenjük le olajjal a tetejét, majd éles késsel vágjuk be tetszőlegesen.
Előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig, majd 180 fokon további 30 percig süssük (légkeverés nélkül!).
5 db zsemle, kifli, bagett formázható a fenti receptből, de úgy a sütési idő 200 fokon 40 percre rövidül.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.