Összetevők: Gluténmentes lisztkeverék (hajdinaliszt, kölesliszt, édesburgonyaliszt), tápióka keményítő, útifűmaghéjliszt.
Felhasználási javaslat:
Hozzávalók (495 grammos kenyérhez):
- 300 g Szafi Free Csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék
- 3 g porélesztő
- 1 g szódabikarbóna
- 4 g só
- 275 g langyos víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 1 g olajjal fújjuk vagy kenjük le a tetejét (elhagyható!)
Elkészítés:
A langyos vízben oldjuk fel a sót, az élesztőt, és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és a robotgép spirál szárával keverjük jól össze.
Egy spatula segítségével öntsük a masszát kb. 12*21 cm-es kenyérformába (vagy szilikonos, vagy olajjal kifújt fémformába)
Vizes spatulával simítsuk el a tetejét.
Meleg helyen (vagy 50 fokos sütőben) kelesszük 40-50 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt (de akkor már ne legyen a kenyér a sütőben, ha esetleg ott kelesztenénk!).
Végül 210 fokra előmelegített forró sütőben (alsó - felső program) 55 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve kemény a kérge, de később jól szeletelhető.
FONTOS MEGJEGYZÉSEK:
- Kizárólag frissen facsart citromlevet használjunk, a bolti 100%-os citromlevek nem alkalmasak ehhez a kenyérhez, mert a friss citrom savassága szükséges!
- A kenyér miután kihűlt, szeletelve lefagyasztható. Szoba hőmérsékleten hamar kienged, és újra fogyasztható lesz.
- Szobahőmérsékleten, zacskóban tárolva napokig finom puha marad.