Pelyhesítéssel a magot tulajdonképpen szakszerűen feltárva, az emésztőnedvek számára könnyedén hozzáférhetővé tették. A mag gyógyászati célú alkalmazása sokkal inkább ezúton, tehát a mag finom, (pl. lisztes állagú) lapításával, illetve őrlésével válik lehetővé.
Ha csupán összetörik, vagy ledarálják a lenmagot, úgy a finom feltárás értékei kevésbé érvényesülnek és a mag inkább (az erőteljes oxidáció miatt) megkeseredik. Szerte a világon a pehelyszerű állag az igazán tartós és egészséges lenmagtermék.
A természetes táplálkozásban igen jelentős helyet foglalnak el a pelyhesített teljes magvak. A szemeket nedvesítéssel és gőzöléssel felmelegített lapítóhengerek között vezetik át.
A pelyhes ételek anélkül laktatnak, hogy a szervezetet megterhelnék. Könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és változatos ételek nyersanyagai. Elkészíthető saját keverésű müzliként, de akár levesbetétnek vagy főzelék sűrítésére is alkalmas. A szezámmagban lévő értékes ásványi anyagok és vitaminok a magbelső hőkezelése nélküli feltárása révén tökéletesebben felszívódnak. Kissé kesernyés íze miatt ízesíteni szükséges.