Paleolit Szentjánoskenyér liszt 100g

Paleolit Szentjánoskenyér liszt 100g

Paleolit Szentjánoskenyér liszt 100g

819 Ft
Egységár: 8 190 Ft/kg
db
Kedvencekhez
Paleolit Szentjánoskenyér liszt 100g
Válogass biztonságosan
Rugalmas, 14 napos pénzvisszafizetési garancia!
Minőségét megőrzi
2025.03.31
A vásárlás után jóváírt összeg: 16 Ft
Adatok
Márka
Paleolit
Kiszerelés
100g
Energia kcal/kJ
33 kcal / 138 kJ
Zsír
0,99 g
- ebből telített zsírsavak
0 g
Szénhidrát
81,6 g
Fehérje
7 g
- ebből cukrok
0 g
Rost
80,8 g
Beltartalmi érték (kötelező adatok)
100 grammra vetítve
0 g
Beltartalmi érték (önkéntes adatok)
100 grammra vetítve
Részletek
A szentjánoskenyér-liszt (E410) egy élelmiszeripari adalékanyag, melyet a mediterrán térségben élő szentjánoskenyérfa magjából (Ceratonia siliqua L.) állítanak elő.
Az élelmiszeriparban térfogatnövelőként, stabilizálószerként, valamint emulgeálószerként alkalmazzák.
Napi maximum beviteli mennyiség nincs meghatározva, bár extrém nagy adag elfogyasztása esetén puffadás léphet fel. Ezt a bélflóra által okozott erjedés okozza.

A szentjánoskenyérfa magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a szentjánoskenyérmag-liszt.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 is stabil gélszerű anyaggá változtatja a folyadékot. Alig érzékeny a savakra, a sókra és a hőmérsékletre. A szentjánoskenyérmag-liszt jelentősen növeli más növényi sűrítőanyagok zselésítő képességét is, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák.

Duzzadóképességének köszönhetően segítségével meg lehet akadályozni például a citromlében lévő rostanyagok ülepedését, és gátolja a kenyerek öregedését is.

Előállítás
A szentjánoskenyérmag-lisztet hőkezeléssel a szentjánoskenyérfa magjából nyerik.

Használat
A szentjánoskenyérmag-liszt az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.
Főként a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)