Származási hely: Vietnám
A kesudió őshazája Brazilia, napjainkban fő termelőhelyei közé tartozik Vietnám, Nigéria, India, Elefántcsontpart, Mozambik, Indonézia és Tanzánia. Jellemzően 10-15 méter magas fákon terem.
A magot mérete és típusa alapján csoportosíthatjuk:
- W alatt értjük az egész fehér szemű kesudiót
- SW alatt az enyhén perzselt, és ezáltal sárgásabb egész szemeket
- Emellett elérhető még a DW, B, LWP, SWP és BB, SB, SS, SP, SSP, SPS, DP és DSP osztály is, melyek különböző élelmiszeripari feldolgozási céloknak felelnek meg.
Méretét tekintve alapvetően 3 kategória forgalmazása jellemző. A 240-es méretű kesudió fontonként (453,5g) 220-240 szemet, a 320-as méret 300-320 szemet, míg a 450 osztály 400-450 szemet tartalmaz.