Miért jó?
A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk.
Külön is kiemelnénk magas kalciumtartalmát, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt.
A kesudió ezen kívül tele vannak antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.
Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
A kesudió őshazája Brazilia, napjainkban fő termelőhelyei közé tartozik Vietnám, Nigéria, India, Elefántcsontpart, Mozambik, Indonézia és Tanzánia. Jellemzően 10-15 méter magas fákon terem.
A magot mérete és típusa alapján csoportosíthatjuk:
- W alatt értjük az egész fehér szemű kesudiót
- SW alatt az enyhén perzselt, és ezáltal sárgásabb egész szemeket
- Emellett elérhető még a DW, B, LWP, SWP és BB, SB, SS, SP, SSP, SPS, DP és DSP osztály is, melyek különböző élelmiszeripari feldolgozási céloknak felelnek meg.
Méretét tekintve alapvetően 3 kategória forgalmazása jellemző. A 240-es méretű kesudió fontonként (453,5g) 220-240 szemet, a 320-as méret 300-320 szemet, míg a 450 osztály 400-450 szemet tartalmaz.