Miért jó?
Gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitamintokban, alfa-linolénsavban, béta-karotinban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása. Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket (esszenciális zsírsavak). Más néven omega-3 zsírsavaknak is hívják őket. A lenmag héjában különböző ásványi és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt fogyasztása kedvezően hat a bélműködésre.
A lenmag sokoldalúan felhasználható: szórhatjuk salátákra, keverhetjük joghurtba, kefirbe, főzhetjük levesbe, süthetünk vele lenmagos kenyeret, pogácsát.
Átlagos tápérték (100g termékben):
- Energia: 534kcal / 2243kJ
- Fehérje: 18,3g
- Zsír: 42,2g
- Szénhidrát: 28,9
- Élelmi rost: 27,3g
Kiszerelés: 250g