BIO Chaga gombapor 100g BioMenü

BIO Chaga gombapor 100g BioMenü
BIO Chaga gombapor 100g BioMenü
BIO Chaga gombapor 100g BioMenü
BIO Chaga gombapor 100g BioMenü
BIO Chaga gombapor 100g BioMenü
BIO Chaga gombapor 100g BioMenü

BIO Chaga gombapor 100g BioMenü

4 139 Ft
Egységár: 41 390 Ft/kg
db
Kedvencekhez

Több mint testőr!

Természetes gomba őrlemény, magas antioxidáns- és poliszacharid tartalommal.

Válogass biztonságosan
Rugalmas, 14 napos pénzvisszafizetési garancia!
Minőségét megőrzi
2025.06.30
Minőségét megőrzi
2025.06.30
A vásárlás után jóváírt összeg: 83 Ft
Adatok
Márka
BioMenü
Kiszerelés
100g
Kiszerelés
100g
Részletek

Mi az a chaga gomba és egészséges-e?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A chaga gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein – gyógyszerként – az immunitás növelésére és az általános egészségi állapot javítására. Bár eléggé csúnyácska, a chaga gomba potenciális egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbb a nyugati világban. Azonban ennek a különleges gombának a fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat.

Ez a cikk a chaga gomba felhasználását, előnyeit és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.

Mi az a chaga gomba?

Nyírfa Nyírfa

A chaga (inonotus obliquus) egyfajta gomba, amely főként hideg éghajlaton, a nyírfák kérgén él. Például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga az égett faszénre hasonlít. Nagyjából 25-38 centiméteres. A belsejében narancssárga színű lágy mag található.

A chagát évszázadok óta használják hagyományos gyógyszerként Oroszországban és más észak-európai országokban, elsősorban az immunitás és az általános egészségi állapot fokozása érdekében. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is használják.

A chagát hagyományosan finom porrá őrölték és gyógyteát főztek belőle. Manapság nemcsak teaként, hanem porított vagy kapszulázott étrend-kiegészítőként is kapható, akár önmagában vagy más gombával kombinálva.

Úgy vélik, hogy a meleg vagy hideg vízzel elkevert chaga fogyasztása felszabadítja annak gyógyító tulajdonságait. Ne feledje, hogy a chaga tápanyagtartalmára vonatkozó megbízható információk rendkívül korlátozottak. Ami viszont biztos, hogy alacsony a kalóriatartalma, nagyon magas a rosttartalma és antioxidánsokkal telített.

 

A CHAGA GOMBA ELSŐSORBAN NYÍRFÁKON NÖVEKSZIK, HIDEG ÉGHAJLATON, AZ ÉGETT FASZÉNHEZ HASONLÓ MEGJELENÉSŰ, HAGYOMÁNYOS GYÓGYSZERKÉNT ÉVSZÁZADOK ÓTA HASZNÁLJÁK

 

Potenciális egészségügyi előnyök

Bár a kutatások folyamatban vannak, néhány tudományos tanulmány azt mutatja, hogy a chaga-kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel kecsegtethet.

Fokozza az immunrendszer működését és küzd a gyulladás ellen

Chaga gomba Chaga gomba

A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A hosszútávú gyulladás azonban olyan állapotokhoz köthető, mint a szívbetegségek és a rheumatoid arthritis.

Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a chaga-kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszútávú gyulladást és leküzdi a káros baktériumokat és vírusokat.

A chaga az előnyös citokinek – az immunrendszert szabályozó fehérjék – képződésének elősegítésével stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok leküzdéséhez. Ennek eredményeként ez a gomba segíthet a fertőzések leküzdésében – a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.

Ezenkívül más állat- és kémcsöves-vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelését, amelyek gyulladást váltanak ki és betegségekkel társulnak. Például egy egereken végzett vizsgálatban a chaga-kivonat csökkentette a gyulladást és a bél károsodását azáltal, hogy gátolta a gyulladásos citokinek működését.

Megelőzheti és leküzdheti a rákot

Számos állat- és kémcsöves-vizsgálat azt mutatja, hogy a chaga megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését.

Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők 60%-kal csökkentették a tumor méretét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a chaga-kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, az emlő, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinek esetében is.

Úgy gondolják, hogy a chaga rákellenes hatása részben annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A chaga jellemzően a triterpén nevű antioxidánst tartalmazza. A kémcsőben végzett vizsgálatok feltárják, hogy a nagyon koncentrált triterpén-kivonat segíthet elpusztítani a rákos sejteket.

Ne feledje, hogy humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni a chaga rákellenes potenciáljáról.

Csökkentheti a vércukorszintet

Szárított chaga gomba Szárított chaga gomba

Számos állatkísérlet összefüggésbe hozza a chagát az alacsonyabb vércukorszinttel, ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében.

Egy elhízott, diabéteszes egereken végzett nemrégiben végzett tanulmány szerint a chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, akik nem kapták ezt a kiegészítőt.

Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők három hét alatt 31%-kal csökkentették a vércukorszintet. Hasonló eredményeket láthattunk más vizsgálatokban is.

Mivel azonban emberi kutatás nem áll rendelkezésre, nem világos, hogy a chaga segíthet-e az emberi cukorbetegség kezelésében.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A chaga-kivonat javíthatja a koleszterinszintet, csökkentve a szívbetegség kockázatát.

Magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolc hetes vizsgálat során a chaga-kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, az összes koleszterint és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidáns-szintet. Hasonló tanulmányok ugyanezt az eredményt mutatták és megfigyelték, hogy a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentése mellett a chaga növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.

A kutatók úgy vélik, hogy a chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinszintre gyakorolt hatásáért.

A chaga koleszterinszintre gyakorolt hatásának egyértelmű megértéséhez további kutatások szükségesek embereken.

 

ÁLLATI ÉS KÉMCSŐBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK AZT TALÁLTÁK, HOGY A CHAGA-KIVONAT NÖVELHETI AZ IMMUNITÁST, MEGAKADÁLYOZHATJA A KRÓNIKUS GYULLADÁSOKAT, LEKÜZDHETI A RÁKOT, CSÖKKENTHETI A VÉRCUKORSZINTET ÉS CSÖKKENTHETI A KOLESZTERINSZINTET, AZONBAN TOVÁBBI EMBERI VIZSGÁLATOKRA VAN SZÜKSÉG

 

Biztonság és mellékhatások

A chaga általában jól tolerálható. Emberi vizsgálatokat azonban nem végeztek a biztonságossága vagy a megfelelő dózis meghatározásának érdekében. Valójában a chaga kölcsönhatásba léphet néhány általános gyógyszerrel, potenciálisan káros hatásokat okozva.

Például a chaga kockázatot jelenthet az inzulint használók vagy a cukorbetegek számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.

A chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást. Ezért, ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenessége van vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával a chaga szedése előtt.

Bár néhány kutatás azt mutatja, hogy a chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszer aktivizálódását is előidézheti. Így az autoimmun betegségben szenvedőknek orvoshoz kell fordulniuk a chaga használata előtt.

Nincsenek kutatások a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők számára, ezért a legbiztonságosabb megoldás a használatának az elkerülése.

EGYETLEN TANULMÁNY SEM ELEMEZTE A CHAGA BIZTONSÁGOSSÁGÁT VAGY MEGFELELŐ ADAGOLÁSÁT, NEMKÍVÁNATOS MELLÉKHATÁSOK JELENTKEZHETNEK, HA VÉRZÉSI RENDELLENESSÉGBEN VAGY AUTOIMMUN BETEGSÉGBEN SZENVED, VÉRHÍGÍTÓT SZED, VAGY TERHES, SZOPTAT

 

Az organikus chaga por 100%-ban hamvaskéreg gombából (inonotus obliquus) készül, amely chaga gomba néven ismert. Az inonotus obliquus elsősorban az északi félteke nyír erdeiben honos. A BioMenü BIO CHAGA gombapor nagyon magas poliszacharid és antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami segíthet a test egyensúlyának helyreállításában és az immunrendszer működésének fokozásában. Keverjük össze a kívánt smoothie-val vagy gyümölcslével, vagy egyszerűen adjuk hozzá egy csésze forró vízhez, mint az instant teát.

Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Cukormentes; Élelmi rostban gazdag; Hozzáadott nátriumot/sót nem tartalmaz

ADAGOLÁS, JAVASOLT FELHASZNÁLÁS, TÁROLÁS

Egy adag = 1/2-1 teáskanál

1 adag naponta

Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva

 

ÖSSZETEVŐK

100% bio chaga gomba (inonotus obliquus, hamvaskéreg-gomba)

Összetevők táblázata

Egységenként
100 g
Energia863 kJ/206 kcal
Zsír0,2 g
- amelyben telített zsírsav< 0,1 g
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav< 0,1 g
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav< 0,1 g
Szénhidrát23,0 g
- amelyben cukor< 0,1 g
Rost52,8 g
Fehérje (protein)2,5 g
0,1 g

Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.

 

FIGYELMEZTETÉSEK
  • AdagolásAz ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Ha Ön terhes, szoptat, beteg vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna!

NYILATKOZATOK

ALLERGÉNEK

Igazoljuk, hogy a termék nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek allergiát vagy intoleranciát okozhatnak összetevőként vagy kereszt-szennyeződés útján a 1169/2011/EU rendelet II. mellékletében felsorolt allergének alapján. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a kijelentés a termék gyártójának tájékoztatásán alapul.

HITELESÍTÉS

A termék 100%-ban természetes és nem tartalmaz olyan adalékanyagokat, mint cukrok, savak, színezékek, tartósítószerek stb.

GMO MENTES

A termék genetikai módosítástól mentes. Folyamatszabályozás van érvényben annak biztosítására, hogy a géntechnológiailag módosított anyagokkal való véletlen szennyeződés ne történjen. A termék nem szerepel a géntechnológiával módosított élelmiszerekről és takarmányokról szóló 1829/2003/EK és 1830/2003/EK rendeletekben.

ROVARIRTÓK

A termék megfelel a 834/2007/EK tanácsi rendeletben (és az azt követő módosításokban) meghatározott követelményeknek. Szintén megfelel a Soil Association szigorú ökológiai gazdálkodási szabványainak. A gyártási folyamat során a termék és a csomagolóanyag nem érintkezik peszticidekkel vagy növényvédőszer-maradványokkal. Peszticideket nem tárolnak a helyszínen és nem használják a gyártási vagy raktározási területeken.

SUGÁRZÁS

A termék nem besugárzott és megfelel az EU 1999/3/EC rendeletének.

BSE NYILATKOZAT

A termék kizárólag növényi eredetű és nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Nem állati eredetű és nem került kapcsolatba állati eredetű összetevőkkel.

OLDÓSZEREK

A gyártási folyamat során oldószerhasználat nem történt.

NEMKÍVÁNATOS ANYAGOK SZINTJE

A termék szigorúan ellenőrzött gyártási folyamata biztosítja, hogy a nemkívánatos anyagok (nehézfémek, PAH, mikotoxinok stb.) szintje az uniós jogszabályok által meghatározott határérték alatt maradjon (2073/2005/EK, 1881/2006/EK rendelet és módosításai), beleértve az EFSA által az élelmiszer-szennyező anyagokra vonatkozó ajánlásokat.

ÁLLATKÍSÉRLETI NYILATKOZAT

A termékkel kapcsolatban semmilyen állatkísérlet nem történt.


A termékek leírásai a termék vagy az alapanyag gyártójának tájékoztatásából származnak, valamint a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!