A legsokoldalúbban felhasználható paleolit lisztféle, semleges íze miatt szinte bármire alkalmazhatjuk. A hagyományos darált mandulához képest sokkal több folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
A mandula élettani hatásai:
- A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében. Erős antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól.
- Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
- Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
- Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
- Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
- Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
- Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
- A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
- A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
- A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
- Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.
- Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre.
Felhasználható: Jó vízmegkötő képessége, semleges íze és világos színe miatt nagyon jól alkalmazható ételek sűrítésére. Remek alapanyaga minden tésztafélének, készíthető belőle kenyér, pékáru és sütemény egyaránt. Jól alkalmazható panírozáshoz is.
Ne fogyassza, ha allergiás a diófélékre!