Az angol és a magyar zab főleg színében, de ízében is eltérő lehet. Az északi országokban világosabb zabfajta terem meg, míg hazánkban és a térségben a föld tápanyagtartalmát a sötétebb szemeket hozó zabfajta kedveli, így a zabszem és a liszt színe is barnás, aranybarna árnyalatú.
Az ízét az időjárás, nagyrészt a napsütéses órák száma befolyásolja. Angliához képest nálunk magasabb ezen órák száma, így a zab íze is intenzívebb, zabosabb.
Az angol, ír, finn zab szinte semleges ízű és fehéres színű. Spanyolországban például a zabszem már-már fekete és íze is erősebb az északi társaihoz képest.
A zab egy élelmi rostokban gazdag gluténmentes gabonaféle, ami a kiegyensúlyozott és változatos étrend méltó részét képezheti. Készíthető belőle a sokak által kedvelt reggeli zabkása, de müzlik, kekszek, sütemények alapanyagául is szolgálhat. Mindemellett sós ételek, bundázott húsok, palacsinták, töltött ételek elkészítéséhez is felhasználhatjuk.