A chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét képes felszívni folyadékból, ezután zselés állagú lesz. A gyomorban is ilyen zselés állagú marad, így lassítja a szénhidrátok felszívódását.
A chia magot fogyaszthatjuk akár önmagában is. Energetizáló hatású, ezért érdemes ezzel kezdeni a napot. 1-2 evőkanál chiamag elropogtatása biztosítja a reggeli energiabevitelt.
Nincs jellegzetes íze, ezért bármire rászórhatjuk: akár salátára, akár szendvicsekre.
A chia maggal kiváltható a tojás a receptekből. 1 evőkanál finomra őrölt chia mag és 3 evőkanál víz felel meg 1 db tojásnak.
Egészséges és ízletes chia puding készíthető belőle:
Turmixoljunk össze 2 csésze kókusztejet vagy mandulatejet 1 csésze chiamaggal és egy evőkanál xilittel vagy eritrittel. Ízesítsük friss gyümölcsökkel vagy kakaóval, vaníliával. Tegyük hűtőbe 15-20 percre és kész is van a finom és egészséges nassolni való.
Ételek sűrítésére kiválóan alkalmas a magból készült liszt.