Az előző cikket itt olvashatják.
Cöliákia diéta alapjai:
Glutén tartalmú élelmiszereket kell kiiktatni az étrendből, mint a búza, árpa, rozs, (zab), tritikálé, tönkölybúza, durumbúza illetve az ezeket nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. Helyettük a kukorica, rizs, burgonya és ezekből előállított pehely, keményítő beilleszthető az étkezésekbe. A glutén elhagyásával, megfelelő étrend betartásával a szervezet képes regenerálódni.
Ma már egyre több lehetőség van a gabonakészítmények és kenyérfélék helyettesítésére, viszont nem könnyű megtalálni a megfelelőt.
A gluténmentes termékek listája megtalálható a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.
Érdemes folyamatosan követni a változásokat a gluténmentes termékek listáján, valamint alaposan elolvasni a termékek csomagolásán az összetevőket, s a garantált keresztszennyeződés-mentességet.
Magyarországon gluténmentesnek számít az az élelmiszer, melyről biztosítják, hogy sem előállítása, sem raktározása, szállítása, árusítása során sem érintkezett glutén tartalmú alapanyaggal, vagy azok származékával, még nyomokban sem, betartva a térben és időben való elkülönült előállítást a hagyományos termékekkel szemben.
Kereskedelmi forgalomba csak tartós, csomagolt élelmiszerek kerülhetnek, melynek címkéjén szerepelnie kell az összetételnek és a gluténmentességnek, viszont allergénként már a nem előre csomagolt termékeken, közétkeztetésben és vendéglátásban készült ételek esetén is fel kell tüntetni a glutént.
A gluténmentes diétás termékek általában kukoricalisztből vagy a gyártók által készített lisztkeverékekből készülnek.
Íme néhány malom és sütőipari termék, márkák szerint:
- extrudált kenyér: Abonett (gluténmentes)
- kenyerek, zsemlék: Schär
- kenyérporok: Fe-mini, Barbara, Schär, Szafi lisztkeverékek
- száraztészták: Tóthék tésztája, Schär, Fe-mini,
- kész sütemények: Barbara, Emese, Schär
A „Rost és vitamin” honlapján még több termék elérhető, széles választékkal.
Folytatásként legközelebb a nyersanyagválogatásról lesz szó a cöliákia tekintetében.