R&V Blog

Cöliákia II. rész

Takács Barbara
Takács Barbara
2023.01.17 10:00
Cöliákia II. rész

Az előző cikket itt olvashatják.

Cöliákia diéta alapjai:

Glutén tartalmú élelmiszereket kell kiiktatni az étrendből, mint a búza, árpa, rozs, (zab), tritikálé, tönkölybúza, durumbúza illetve az ezeket nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. Helyettük a kukorica, rizs, burgonya és ezekből előállított pehely, keményítő beilleszthető az étkezésekbe. A glutén elhagyásával, megfelelő étrend betartásával a szervezet képes regenerálódni.

Ma már egyre több lehetőség van a gabonakészítmények és kenyérfélék helyettesítésére, viszont nem könnyű megtalálni a megfelelőt.

 A gluténmentes termékek listája megtalálható a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

Érdemes folyamatosan követni a változásokat a gluténmentes termékek listáján, valamint alaposan elolvasni a termékek csomagolásán az összetevőket, s a garantált keresztszennyeződés-mentességet.

Magyarországon gluténmentesnek számít az az élelmiszer, melyről biztosítják, hogy sem előállítása, sem raktározása, szállítása, árusítása során sem érintkezett glutén tartalmú alapanyaggal, vagy azok származékával, még nyomokban sem, betartva a térben és időben való elkülönült előállítást a hagyományos termékekkel szemben.

Kereskedelmi forgalomba csak tartós, csomagolt élelmiszerek kerülhetnek, melynek címkéjén szerepelnie kell az összetételnek és a gluténmentességnek, viszont allergénként már a nem előre csomagolt termékeken, közétkeztetésben és vendéglátásban készült ételek esetén is fel kell tüntetni a glutént.

A gluténmentes diétás termékek általában kukoricalisztből vagy a gyártók által készített lisztkeverékekből készülnek.

Íme néhány malom és sütőipari termék, márkák szerint:

  • extrudált kenyér: Abonett (gluténmentes)
  • kenyerek, zsemlék: Schär
  • kenyérporok: Fe-mini, Barbara, Schär, Szafi lisztkeverékek
  • száraztészták: Tóthék tésztája, Schär, Fe-mini,
  • kész sütemények: Barbara, Emese, Schär

 

A „Rost és vitamin” honlapján még több termék elérhető, széles választékkal.

 

Folytatásként legközelebb a nyersanyagválogatásról lesz szó a cöliákia tekintetében.