Az elöző cikk itt található.
Csíráztatáskor a csírázási idő magtól függően két naptól két hétig tehető, általánosságban elmondható, hogy a hetedik nap fogyasztjuk őket. Ha hűtőszekrényben tároljuk 1-2 napig 5 Celsius fokon, akkor a beltartalmi értékéből kevésbé veszít.
Nyersen való fogyasztása nem javasolt például várandósoknak, időseknek, legyengült immunrendszerűeknek, 5 év alatti gyermekeknek, mivel a csíráztatáshoz szükséges környezeti viszonyok kedveznek a kórokozó baktériumok szaporodásának is. Vásárláskor igyekezzünk mindig hűtött, friss terméket választani, valamint nem kézzel belenyúlni a dobozba, hogy kivegyünk egy adagot az éppen aktuális étkezéshez.
Csírákkal nagyon változatossá tudjuk tenni az étkezésünket ( pl. szendvicsre, köretek mellé, kefírbe, joghurtba keverve, salátákba téve, főzelékbe, mártásokba főzve) , s mivel minden kis növény más beltartalommal és más ízvilággal rendelkezik, érdemes többfélét fogyasztani egyszerre.
Íme, egy kis kedvcsináló recept :
Avokádó joghurtos csírával
Hozzávalók:
- 1db sárgarépa
- 0.5fej káposzta
- 0.5fej jégsaláta
- 2db avokákó
- 2db citrom
- 0.5dl olívaolaj
- 8ek retek
- 4dl joghurt
Előkészítés: Megtisztítjuk, megmossuk a répát, a káposztát, a salátát, mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. Az avokádókat félbevágjuk, kimagozzuk, húsukat kivájjuk, és mogyorónyi darabokra aprítjuk. Héjára szükség lesz, vigyázzunk, hogy ép maradjon!
Elkészítés: Az avokádót elkeverjük a káposztával, jégsalátával, répával, a citromlével és az olívaolajjal. Beleforgatjuk a csíra felét, és visszatöltjük az avokádó héjába. A maradék csírát elkeverjük a joghurttal, s az avokádódarabkákkal együtt a salátára halmozzuk, és tálaljuk.
Forrás: https://www.mindmegette.hu/avokado-joghurtos-csiraval.recept/